Domates Fiyatlarında Düşüş Bekleniyor

Son dönemlerde fiyatının artması sebebiyle Nisan ayının zam şampiyonu seçilen domatesin fiyatının, bahar sebzelerinin çıkmasıyla düşmesi bekleniyor.

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkanı olarak görevde bulunan Faruk Akbaş, Anadolu Ajansı muhabirine bir açıklamada bulundu. Akbaş açıklamasında, Rusya ile geçtiğimiz yıl bir kriz yaşandığından dolayı, çiftçilerin bu yıl domates üretimi yapamadığını belirtti.

Faruk Akbaş ayrıca, bu yıl domates ihracatının çoğalması ve iç piyasada da çok fazla ürün isteğinin var olduğunu da dile getirdi. Yaşanan negatif olaylar, rekoltenin az oluşu ve hava şartları sebebiyle domates fiyatının bu denli artmış olduğunu da açıklayan Akbaş, sezon arası geçiş dönemlerinde bu gibi durumlarla karşılaşılabildiğini de söyledi. Fakat 10 gün içerisinde çıkacak olan yeni sebzelerle birlikte domates fiyatlarının da normale inmesini, 1,5 TL ile 2 TL arasında bir fiyata satılacak olmasını beklediklerini de vurguladı.

Ayrıca Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA BİR) Başkanı olan Müslüm Yanmaz da bu konu üzerine bir açıklamada bulunarak, domates fiyatlarının artmasının nedeni olarak rekoltedeki düşüşü gösterdi. Mayıs ayının sonlarında bahar sebzelerinin çıkmasıyla domates fiyatlarının da normal bandına ineceğini kaydetti.    

Bölgede bulunan bir serada üretim sorumlusu olarak çalışan ziraat mühendisi Sevim Yıldız, fiyatların yüksek olmasının nedenini iklim koşullarına bağladı. Mayıs ayının sonunda hem domateslerin hem de serada üretilen ürünlerin pazara çıkmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini anlatan ziraat mühendisi Yıldız, kış sert geçtiği için az domates üretildiğini ve bu sebeple fiyatların yüksek olduğunu, ayrıca bu durumu ihracat ile ilişkilendirmemek gerektiğini dile getirdi.