Domatesin Rotası Belarus ve Ukrayna!

Geçtiğimiz dönemde yaşanılan uçak krizi sonrasında karşılıklı yaptırımlar uygulanan Rusya Türkiye ilişkisindeki dönem geride kalsa da, Rusya tarafından domates ihracına halen başlamadı. Bu yüzden domates için yeni pazar arayışına çıkan üreticiler soluğu Belarus ve Ukrayna’da aldı.

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle bir takım ekonomik yaptırımlar uygulama kararı alan Rusya, söz konusu olan yaptırımlar ile birlikte Türkiye’den temin edilen domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil ile tavuk ve hindi eti gibi ürünlerin ithalatına yasak getirmişti. Bu süre zarfında Rusya tarafından alım yapılmadığı için Belarus ve Ukrayna’ya yapılan satışlarda önemli bir artış görünmüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göz atıldığında Rusya’ya gerçekleştirilen domates ihracatı 2015 yılı içerisinde 258,8 milyon dolar tutarında olurken, 2016 yılında hiç ihracat gerçekleşmediği göze çarpıyor. 2016 yılı içerisinde Belarus’a gerçekleştirilen domates ihracatı ise önceki döneme oranla 5 kat artış göstererek 42,4 milyon dolara kadar yükseldi.

2016 yılı içerisinde üzüm, armut, çilek ve salatalık ihracatı da yapılmayan Rusya ile birlikte, Belarus’a ihraç edilen üzüm miktarında da yüzde 363,5 oranında bir artış yaşanarak 25,6 milyon dolara yükseldi. Salatalık ihracatı ise Belarus’a yüzde 64 oranında artış göstererek 3,7 milyon dolara kadar yükseldi.

Rusya’nın ekonomik yaptırımlar sebebiyle alımı yasaklamasının ardından Ukrayna’da domatesin yeni rotasına katılmış oldu. 2015 yılına oranla 2 kat artış gösteren domates satışı, 17 milyon dolarlık bir ticaret hacmi oluştururken, üzüm ihracatındaki artış ile birlikte 11 milyon dolarlık bir ticaret hacmi de üzüm de oluştu.