Donald Trump Başkanlığın Sorumluluğunu Hissetti Dolar Çakıldı!

Seçim kampanyası sürecinde pek çok ilginç söylemde bulunan ve her söylemiyle yeni bir tartışma başlatan Donald Trump, başkanlığı kazanması durumunda vergileri düşürüp altyapı yatırımlarını artıracağını ve uluslararası anlaşmaları iptal edeceğini söylemişti. Kampanya sürecinde ilginç vaatleri ve popülist söylemleri ile ön plana çıkmayı başaran Trump önce seçimleri kazandı ve dün de koltuğunu devralarak resmen ABD Başkanı oldu.

Dünyamız 2016 yılında adeta ABD ile yattı ABD ile kalktı. Başkanlık seçim sürecinin önce parti içi yarışla başladığı ABD’de, kendi partilerinde rakiplerini tek tek saf dışı bırakan Donald Trump ve Hillary Clinton başkanlık için kıyasıya bir yarış içerisine girmiştiler. Anketlerde Hillary Clinton önde görünmesine rağmen seçimde ipi göğüsleyen Trump olmuştu.

Trump’la Çıkan Dolar Trump’la Düşüyor!

Başkanlık seçiminin kampanya sürecindeki söylemleri nedeniyle ekonomik olarak ön görülebilirliği çok düşük olan Trump’ın başkan seçilmesiyle dolar bir anda zirve yapmıştı. Global çapta hızla değerlenen dolar, bir anda Türk Lirası karşısında 3,60’a kadar tırmanmıştı. Fed’den gelen açıklamalar ve 2017 yılına dair 3 kez faiz artırımı ön görüsüyle daha da alevlenen dolar iç piyasadaki durgunluktan da güç bularak 3,96 seviyesini test ettikten sonra gevşemeye başlamıştı.

Dolardaki gevşemenin ana sebebi ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından alınan önlemlerdi. Dün haftayı 3,82 seviyesinden kapatan dolar, ülkemizde piyasaların kapanmasının akabinde ABD’de gerçekleşen başkanlık devir tesliminin akabinde daha da gerilemeye başladı.

Kampanya sürecinde pek çok ilginç söylemde bulunan Trump’ın devir teslim töreninde bu söylemlerinden herhangi birine atıfta dahi bulunmamış olması dolar ateşinin dinmesini sağladı. Trump’ın konuşmasıyla büyük yatırımcılar dolardan çıkarak gelişmekte olan ülke para birimlerine yöneldiler. Bu sayede dolat TL karşısında da 5 kuruş geri gelerek 3,77 noktasına doğru geri çekildi.