Döviz Borcu İçin Risk Takip Modeli

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel sektör içerisinde yaşanan kur riskine yönelik olarak sağlıklı bir gözetim imkanı oluşturulabilmesi için Merkez Bankası tarafından sistemik risk veri takip modelinin devreye alınacağı bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bugün yaptığı açıklamada reel sektör içerisinde yaşanan kur riski için, firmalar tarafından sağlıklı bir gözetim imkanı olması için, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından “sistemik risk veri takip modeli”nin oluşturularak devreye sokulacağını aktardı. Bu sistem sayesinde hem stok döviz pozisyonları, hem de kısa vede içerisindeki döviz nakit akışının izlenebileceğini aktaran Şimşek, ilk aşamada döviz borcunun yüzde 83’üne sahip olan 2 bin firma üzerinden veri toplanacağını aktardı.

Türk ekonomisinin son yıllar içerisinde hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşanan şok olayları karşısında, oldukça başarılı ve dayanaklı performans sergilediğini sözlerine ekleyen Şimşek, küresel ekonomide yaşanılan belirsizliklerin devam ettiği konjonktürde Türkiye’de yaşanan dış şoklara ve döviz dalgalanmasına karşı dayanıklılığın bu sistem sayesinde daha da artacağını aktardı.

Şimşek, reel sektör içerisinde yabancı para, yani döviz, cinsinden borçlanan firmalara ilişkin yapılan bu çalışma sayesinde ekonominin daha çok kontrol edilebilir olacağının vurgusunu yaptı. Farklı kaynaklar vasıtası ile elde edilen verilerin yorumlanması ile birlikte kısa vade içerisinde yabancı para pozisyonunda oldukça dengeli bir hareket olduğunu aktaran Şimşek, daha detaylı bir inceleme yapılabilecek bir veri olmadığı için bu sisteme geçişin sağlıklı olacağını, bu sayede daha ince detaylar sayesinde daha sağlıklı adımların atılmasının mümkün olacağını aktardı.