Döviz Kuru Patladı AVM’ler Zor Durumda!

Türkiye’de özellikle 2000’li yılların başından itibaren yaygınlaşmaya başlayan AVM’ler (Alış Veriş Merkezi) şu anda 60’dan fazla ilde faaliyet gösteriyor. Ülkemizdeki sayıları 360’ı aşan AVM’ler tüketicilerin uğrak yerlerinden. Son dönemde hızla artan döviz kurları, kiralarını Amerikan Doları ve Euro üzerinden alan AVM’leri ve kiracı firmaları zor durumda bıraktı.

Firmalar AVM’lere kiraları Türk Lirası’na çevirmesi yahut kuru sabitlemesi için talepte bulunurken, AVM’ler genellikle bu taleplere olumlu yanıt vermiyorlar. AVM yönetimleri özellikle yatırımlarını Amerikan Doları ve Euro üzerinden yaptıklarını belirterek; borçlarının döviz üzerinden olduğu için gelirlerinin de döviz üzerinden olması gerektiğini ifade ediyorlar.

Rusya Daha Anlayışlı!

ORKA Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ülkemizdeki AVM yönetimlerinin tavrının çok yanlış olduğunu ifade ederek Rusya’nın dahi söz konusu dönemde kiraları kuru sabitleyerek tahsil ettiğini belirtti. Ülkemizde Tür Lirası üzerinden kira verememenin masrafları ön görülebilirlikten uzak hale getirdiğini vurgulayan Orakçıoğlu, sergilenen tavrın yanlış olduğunun altını çizdi.

AVM’lerin hali hazırda Amerikan Doları ve Euro üzerinden kira talep etmeye devam etmesi, özellikle yerli firmaları zor durumda bırakıyor. Zira iç piyasaya hitap eden ve gelirlerinin kahir ekseriyeti Türk Lirası üzerinden olan firmalar dövizle kira vermek istemiyorlar. Bir çok firma kira sözleşmesini yaparken ki döviz kurunun yüzde 30’dan fazla değer kazandığını ve bunun yönetilebilir olmadığını vurguluyor.

AVM’lerde kira sözleşmeleri sona eren firmalar dükkanları tahliye etme yoluna gidiyorlar. Ünlü firmalar dahi AVM’lere döviz üzerinden kira vermek yerine dükkanları boşaltıp şehrin farklı bir noktasında Türk Lirası karşılığında dükkan kiralama yoluna gidiyorlar. AVM’lerdeki dükkanların daha yoğun şekilde tahliye edilmeye başlanması durumunda AVM yönetimlerinin geri adım atabileceği tahmin ediliyor. Zira boş kalan her dükkan, AVM yönetimleri için direkt zarar niteliğinde.