Döviz Kurunun Yönünü TCMB Kararı ve Ekonomi Zirvesi Belirleyecek!

Döviz kurundaki hareketlilik bu hafta başından itibaren nispeten durulmuş durumda. Dolar ve Euro’da kısmi hareketlenmeler olsa da, geçtiğimiz haftalarla kıyaslandığında dövizin yatay seyrettiğini söylemek mümkün.

Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ekonomi zirvesi sonrasında herhangi bir açıklama yapılmaması piyasaların gözünü 24 Ocak’ta toplanacak olan TCMB Para Politikası Kurulu’na çevirdi. Merkez Bankası’nın bahse konu toplantısında faiz artırımı bekleyen piyasa aktörleri çoğunluktayken, hükümet yetkilileri faiz artışına olumlu bakmıyor.

Dövizin Yönünde Kritik Süreç!

Ekonomi zirvesinin akabinde resmi bir açıklama yapılmaması, piyasaların satır aralarına odaklanmasına neden oldu. Bahse konu toplantıya katılan Başbakan Yardımcılarının ve ekonomiden sorumlu bakanların açıklamalarının satır aralarından dövizle ilgili alınan kararlar hakkında çıkarım yapmaya çalışan piyasalar, buna göre konum almaya çalışıyorlar.

TCMB ise piyasalara dolaylı olarak müdahale etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günü olduğu gibi dün de haftalık repo ihalesi açmayan Merkez Bankası; bankaları uzun vadeli daha yüksek faizle fonlamaya başladı. Bu yöntem dolaylı olarak Türk Lirası bazında bankaların maliyetlerini artırırken, faizlerin bir miktar yükselmesine neden oluyor. Merkez Bankası’nın bu hareketi, döviz kurunun geçen hafta gördüğü seviyelere çıkmasını baskılıyor.

Hali hazırda 3,78 seviyesinde seyreden dolar, geçtiğimiz hafta 3,96 düzeyine kadar yükselmişti. Aynı şekilde 4,18 düzeyini gören Euro da şu anda 4,02 noktasında yatay seyrediyor.

24 Ocak’ta toplanacak olan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), faizlerde artışa giderse dövizin yönünün aşağıya döneceği belirtiliyor. Bununla birlikte TCMB’den herhangi bir faiz artırım kararı gelmemesi durumunda dövizin yönünün kalıcı olarak aşağıya dönmesi ise beklenmiyor.

Piyasalardaki genel kanı, TCMB’nin kısa vadede dolaylı piyasa müdahalelerine devam edeceği ve faiz artırımına gitmeyeceği yönünde şekillenmiş durumda.