E-Ticaret Sektöründe Hedef 50 Milyar Lira

TÜBİSAD verileri incelendiği zaman Türkiye’de 1997 senesinden itibaren ekonomiye son derece büyük katkılar sağlayan e-ticaret sektörü, her geçen gün ürün çeşitliliğini ve indirim kampanyalarını devam ettiriyor. Özellikle de son zamanlarda tüketici alışkanlıklarında hızlı bir değişim yaşanırken, geçen senenin sonu itibariyle ülkemizde 54 milyon internet kullanıcısından 6 milyonu e-ticaret sitelerinden alışveriş gerçekleştirdi.

Geçen sene e-ticaret sektöründeki Pazar büyüklüğü 42,2 milyar lira olurken, bu senenin sonunda 50 milyar Türk Lirasını geçmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, Türkiye’deki internet pentegrasyonun hızlı bir şekilde yükseldiğini, akıllı telefon pentegrasyonunun Türkiye’de dünyada ortalamasının üzerinde bulunduğunu, ülkemizde dijitale hızlı bir şekilde adapte olabilen tüketici kitlesinin bulunduğunu, çok kanallı iş potansiyellerinin son 2 senelik süreçte ortalamasının altında olduğunu ancak her geçen yaygınlaştığını söyledi.

KOBİ’lerin Pazar yeri modeli ile e-ticarette bulunmalarının tüketiciler için avantajlı olduğunu söyleyen Ekmekçi, e-ticaret modeli ile tüketicilere aradıklarının hemen sunulabildiğinin, bunun hem vatandaşların alışkanlıklarının değişmesine hem de KOBİ’lerin iş hacminin artmasında önemli rol oynadığını, bu kapsamda KOSGEB teşviklerinin büyük etkisinin bulunduğunu söyledi.

Kişiselleştirme ile beraber müşteri deneyiminin çok başka boyutlara çıktığını söyleyen Ekmekçi, tüketicilerin günümüzde dikkatlerini çekmeyen ve ihtiyacı olmayan ürünleri aramadıklarını, alışveriş deneyimlerinin kişisel ve özel olduğunu, bu kapsamda da yapay zeka ve big data algoritmalarının kullanıldığını ve e-ticaret sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söyledi.