E-Ticaret’e Yeni Denetim Geliyor!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, internet üzerinden yapılan hem sıfır ürün satışı, hem ikinci el ürün satışı, hem de emlak ilanları ile ilgili 200 kişilik yeni bir ekip kurularak yakından takip yapılacağını aktardı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, online alışveriş sitelerinin yakın takip altına alınacağının bilgisini verdi. Sıfır ürün alımı ve satımına dair yapılacak olan inceleme içerisinde aynı zamanda ikinci el ürünlerin alım satımının ve emlak ilanlarının yayınlanmasının da takip edileceğini belirten Ağbal, emlak ilanlarında ilan fiyatları ile tapu kayıtlarında yazılı olan fiyatların karşılaştırılacağının da bilgisini verdi.

Gelir İdaresi kapsamında kurulacak olan 200 kişilik yeni bir ekip ile e-ticaret içerisindeki kargo ve banka hareketlerinin takip edileceğini belirten Ağbal, aynı zamanda yeni bir verginin de haberini verdi. Ağbal, dünya genelinde ün salarak markalaşmış alışveriş siteleri için bankalar vasıtası ile gönderilern alışverişi tutarlarının miktarına göre vergi uygulaması yapılacağını belirtirken, internet üzerinden yapılan bu ticaretin de vergiye tabii olduğunu ve bu kapsamda devlet tarafından yürütülen çalışmaların artık detaylandırılacağını belirtti.

Türkiye’de merkezi olan internet sitelerine ek oalrak Türkiye’de satış yapan tüm e-ticaret sitelerinin vergilendirme hakkının da Türkiye’de olduğunu belirten Ağbal, stopaj yöntemi sayesinde Türkiye’den yurtdışına gidecek olan paradan da vergi kesintisi yapılacağını aktardı.

Aynı zamanda vatandaşların kredi kartı ile yapacakları ödemelerde, bankaların bu ödemeler üzerinden kesinti yapmasının gündeme geleceğini belirten Ağbal, tüketicilerin bu işlemden etkilenmeyeceğini belirtirken, Türkiye’de vergi dairesine kayıtlı olan e-ticaret siteleri için bu durumun söz konusu olmadığını belirtti.