e-Ticarette KDV Mükellefiyeti! Taslak Hazırlandı!

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda ülkemizdeki vatandaşlarda uygulanması ilk sırada yer almak üzere hizmet verilen tüm yabancı firmaların KDV mükellefi olmaları gerektiğini açıkladı ve bu kapsamda da tebliğ hazırladı.

Söz konusu tebliğ ile birlikte bankalar yapılan tüm hareketleri Maliye Bakanlığı’na bildirecek ve mükellef olmayanlara da ceza verilecek.

Yabancı Şirketler KDV Ödeyecek! Ödemeyene Ceza!

Eğer söz konusu tebliğ yürürlüğe girerse Türk vatandaşlarına uygulama, yazılım, alan adı terimi ve müzik satışları yapan Amazon ve e-Bay gibi e-ticaret şirketleri KDV mükellefi olacaklar. Maliye mükellefiyeti ise kendisi tahsis edecek. O şirketlere ise sen artık T.C. Maliye Bakanlığı KDV mükellefisin denilecek.  Söz konusu şirketler ülkemizden elde ettikleri kazançlarının KDV’lerinin ödemelerini yapıp, ödemedikleri durumlarda ise tahsilat yapılacak.

Halen daha yurtdışından ülkemizde KDV mükellefi şirketlere uygulama dahil olmak üzere herhangi bir şeyin satışını gerçekleştirenler KDV mükellefi olmak zorunda değiller. Söz konusu şirketlerin ürün satışı yaptıkları şirketler KDV’den mükellef oldukları için KDV’y sorumlu sıfatı ile beyan ediyorlar ve sonrasında da ülkemize ödeme yapıyorlar. Yani yeni gelecek olan düzenleme yalnızca Türk vatandaşlarına elektronik ortamda hizmet satışı yapan şirketleri kapsıyor.

Söz konusu taslak, ödemeye aracılık eden bankalar ile birlikte elektronik para ve ödeme kuruşlarına her 3 ayda bir, 3’er aylık dönemlerde periyodik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na belirlenecek formata uygun olarak işlemleri bildirme zorunluluğu getirilecek. Maliye Bakanlığı ise söz konusu bildirimleri yabancı şirketlere mükellefiyet tesis edip bunu ise o şirketlerin asıl merkezlerine gönderecek.

Peki Hangi Hizmet KDV Kapsamında Yer Alacak?

Web sitesi ya da sayfanın satın alınması, alan adı satın alınması, çeşitli tüm yazılım tedarik ve güncellenmesi de dahil olmak üzere dijitalleştirilmiş ürünlerin satışları, güvenlik duvarının kurulumu, görüntü,  metin ve bilgi sağlanması ile beraber veri tabanlarının hazırlanması, internet servis paketleri vb…