Ege Bölgesi’nden 13 Milyar 79 Milyon Dolarlık İhracat

Ege Bölgesi bu yılın ocak ile eylül dönemleri arasında 11 milyar 898 milyon dolar değerindeki ithalata karşılık 13 milyar 79 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) yaptığı açıklamaya göre, Türkiye bu yılın ilk 9 aylık döneminde 115 milyar 132 milyon dolar değerindeki ihracat karşılık olarak 168 milyar 961 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde Ege Bölgesi’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı ise yüzde 110 seviyesinde gerçekleşti.

Ege Bölgesi 2. Sırada!

Türkiye geneli bölge bölge ihracatlara bakıldığı zaman Ege Bölgesi 2. sırada yer alıyor. Bu yılın ocak ayı ile eylül ayı dönemleri arasındaki ihracatı gümrük müdürlükleri kayıtları kapsamında 15 milyar 830 milyon dolar olarak açıklandı. Gümrük müdürlükleri kayıtlarının verilerine bakıldığı zaman bölgenin ithalatı 16 milyar 647 milyon dolar olarak, dış ticaret hacmi ise 32 milyar 477 milyon dolar olara açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri incelendiği zaman ise Ege Bölgesi illerinden İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Balıkesir, Afyon, Muğla, Kütahya ve Uşak bu yılın ilk 9 aylık dönemindeki gerçekleştirmiş olduğu ihracat hacmi 13 milyar 79 milyon dolar değerinde. İzmir’in söz konusu illeri dışında diğer illerde ise ihracat ithalatı geçmiş durumda.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi’nin yıllardır ihracat yaptığını, bölgenin ihracat kimliğinin oluştuğunu, bu kimliği onlara guru verdiğini söyledi.