Ehliyete, Nüfus Cüzdanına Zam: İşte Yeni Fiyatlar!

Yeni yıla sayılı günler kaldı. 10 gün sonra 2016 bitecek ve dünya 2017 yılına merhaba diyecek. Ülkemizde her yeni yıl öncesinde klasikleşen “yeni yıl zamları” bu sene de yeni yıl gelmeden gelmeye başladı. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan “değerli kağıt ücret düzenlemesi” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere ehliyet, nüfus cüzdanı, pasaport ve daha pek çok resmi belgeye zam geliyor.

Hali hazırda 108 Türk Lirası olan ehliyet, motorlu araç tescil belgesi, iş makinesi tescil belgesine yüzde 8 oranında zam yapıldı. Bahse konu zamla birlikte sayılan belgeler ve ehliyet belgesi fiyatı 117 Türk Lirası’na çıktı.

Nüfus Cüzdanı Yenilemekte Zamlandı!

Nüfus cüzdanı değişimlerinden şu anda 8 Türk Lirası ücret alınmakta. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni nüfus cüzdanı ücret zammı oranı yüzde 12 buçuk dolayında oldu. Bu artışla nüfus cüzdanı değiştirme ücreti 9 Türk Lirası’na çıkarıldı. Bununla birlikte nüfus cüzdanını yeni çıkarma işlemlerinden yeni düzenleme sonrasında 16 Türk Lirası alınacağı belirtilirken, nüfus cüzdanlarını kaybettikleri için yeni nüfus cüzdanı çıkartmak isteyen vatandaşlardan alınacak bedel ise bu ücretin tam 2 katı. Nüfus cüzdanını kaybedip yeni nüfus cüzdanı çıkartmak isteyen vatandaş 32 Türk Lirası ödeyecek. Hali hazırda 80 Türk Lirası olan Aile Cüzdanı ücreti de yüzde 7,5 oranında zamlanarak 86 Türk Lirası’na yükseltildi.

Pasaport ücretlerine yapılan yüzde 7,4 oranındaki zam ile pasaport ücretleri 87,5 Türk Lirası’ndan 94 Türk Lirası’na çıktı. Bakanlık, nüfus cüzdanı bedelini; yeni doğan bebeğini kanuni bildirim süresi (30 gün) zarfında nüfusa kaydettirenler için 16 lira olarak belirlerken bu süre aşıldığında ise ödenmesi gereken meblağ 32 liraya çıkıyor.