Ekim’de Çiğe Süte Zam Geliyor!

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, 2017 yılı içerisinde yem fiyatlarına gelen zammın ve Türkiye’deki yem üretiminin azalmasının etkisinin çiğ sütün raf fiyatlarına yansıtılmaya başlayacağını duyurdu. Çallı, yeni fiyatların 1 Ekim itibariyle geçerli olacağını belirtti.

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, bu yıl içerisinde hem yem fiyatlarına gelen zam, hem de Türkiye’deki yem hammaddesi üretimindeki azalma ile birlikte çiğ süt üreticilerinin tabii olduğu maliyetlerin arttığını ifade etti. Önemli bir artış yaşandığını kaydeden Çallı, bu artışın üreticileri mağdur etmeye başladığını belirtirken, çiğ süt referans fiyatında bir zam kararı aldıklarını belirtti.

Raflarda yüzde 7 civarında bir yansıma olacağını belirten Çallı, özellikle ithal edilen yem fiyatlarındaki yükselmenin bu konuya önemli bir etki yarattığını, aynı zamanda Türkiye’de yem ham maddesi üretiminde bu yıl içerisinde önemli bir etki olduğunu, bunu da bu etkiyi yükselttiğini ifade etti.

Haziran ayı sonu itibariyle yapılan açıklamada 1 Ağustos 2017 ile 28 Şubat 2018 dönemi arasındaki sütün referans litre fiyatı 1,3 Türk Lirası olarak açıklandığını hatırlatan Çallı, 1 Ekim 2017 tarihi ile 28 Şubat 2018 dönemi arasındaki sütün referans litre fiyatının 1,4 Türk Lirası’na yükseldiğini belirtti.

İthal edilen yem fiyatlarının kurlarda yaşanan oynaklık yüzünden olduğunu aktaran Çallı, Türkiye içerisinde yem ham maddesi üretimi konusunda gerekli miktara ulaşılamamasının üreticileri ithal yeme yönelttiğinin, bunun da fiyatların yükseltilmesi için ortamı hazırladığını kaydetti.

Çallı, aynı zamanda dönem içerisinde çiğ sütün kalite değerleri için herhangi bir değişikliğe gidilmediğini kaydetti.