EKK Kararları Açıklandı: KOBİ’lere 250 Milyarlık Kredi Geliyor!

2 Aralık Cuma akşamı Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlar dün saat 16’da kamuoyu ile paylaşıldı. EKK kararlarında reel sektörü ve çalışan kesimi doğrudan ilgilendiren bir çok madde bulunurken, en dikkat çekici karar KOBİ’ler için kullandırılacak 250 milyarlık krediye devletin “kefil” olması.

Başbakan Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada; KOBİ’ler için Kredi Garanti Fonu’nun kefaletiyle 250 milyar Türk Lirası’na kadar kredibilite oluşturulacağını ifade etti. Ülke olarak içinden geçilen sıkıntılı ekonomik süreçte, piyasanın can damarı konumunda olan KOBİ’lerin elini rahatlatmak için hükümet tarafından alınan bu karar, finans kuruluşları aracılığı ile uygulanacak.

Bankalara kredi başvurusu yapan, ancak yeterli teminat sağlayamadığı için kredi başvurusu geri çevrilen KOBİ’lere Kredi Garanti Fonu kefil olacak. Bankacılık sektörü risk almak istemediğinden dolayı gerekli kriterlerin kahir ekseriyetini sağlayan esnafa dahi kredi vermemektedir. Zira bankalar, kriterlerin “eksiksiz” olarak yerine getirilmesini talep etmektedir. Bu noktada açıkta alan bir- kaç kriteri de Kredi Garanti Fonu kefaleti ile tamamlanması yoluna gidilecek ve KOBİ’ler ihtiyaçları olan likiditeye daha kolay ulaşma olanağı yakalayacaklar.

İstihdam Yaratana Devletten Maaş Desteği!

Başbakan Binali Yıldırım; İşbaşı eğitim programları, 500 bin vatandaşa özel sektörde 2017 yılında iş temin edileceğini ifade etti. İstihdam sağlayan işverene de asgari ücret desteği sağlanacağını belirten Başbakan Yıldırım; özel sektör iş verenlerinin birinci yıl yüzde 50, ikinci yıl ise yüzde 25 asgari ücret desteğinden yararlanacağını vurguladı. İş verenin asgari ücret desteğinden yararlanmasının yanında; esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 (Ocak, Şubat, Mart) olmak üzere, üç aylık primlerinin 2017’nin Ekim, Kasım, Aralık ayına kadar öteleneceğinin altını çizdi.