Ekonomi Birinci Çeyrekte Yüzde 7,4 Büyüdü!

TÜİK, bu yılın birinci çeyrek dönemine ilişkin Türkiye Ekonomisi büyüme verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre ekonomi yüzde 7,4 olarak artış gösterdiği sonuçlarına varıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılının birinci çeyrek dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre ülke ekonomisi bu dönemde yüzde 7,4 oranında büyüme performansı gösterdi.

Cari Fiyatlarda Yüzde 22,9 Artış

Üretim yönetimi kapsamında cari fiyatlarda GSYH tahmini incelendiği zaman bu yılın ocak ile mart dönemleri arasında geçen seneye kıyasla yüzde 22,9 oranında artış gösterdiği gözlemlendi. Bu artışla da 792 milyar 691 milyon lira seviyesine ulaştı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiği zaman bu senenin ilk çeyrek döneminde geçen seneye kıyasla tarım sektörünün katma değerinde yüzde 4,6 oranında, sanayi sektöründe yüzde 8,8 oranında, inşaat sektöründe ise yüzde 6,9 oranında artış meydana geldi. Ticaret, konaklama ve yiyecek hizmetiyle birlikte ulaştırma sektöründe ise yüzde 10 oranında artış meydana geldi.

AA Finans’ın Büyüme Beklenti Anketine katılım gösteren ekonomistlerin büyüme beklentisi değerlendirmesinde söz konusu oran yüzde 6,9 olarak açıklanmıştı. Buna göre Türkiye ekonomisi 6 çeyrek dönemde ard arda büyüme performansı olarak başarı göstermiş oldu. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi verileri incelendiği zaman ise yine aynı dönemde geçen seneye kıyasla yüzde 7,2 oranında arttığı görüldü. Bir önceki çeyrek döneme kıyasla da yüzde 2 yükseldi.

İş Gücü Ödemeleri Yükseldi

İş gücü ödemeleri incelendiği zaman ise yüzde 18,7 artış gözlemlendi. Net işletme artığı ile karma gelirlerinde de yüzde 22,8 oranında atış gözlemlendi.