Ekonomi Büyüse De Vatandaşın Güveni Azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık ayına dair Tüketici Güven Endeksi’ni açıkladı. Açıklanan endeks, 2017 yılının en düşük tüketici güveni olarak da kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında yürütülen işbirliği sonucu her ay açıklanan tüketici güven endeksi, tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre değerlendiriliyor. Aralık ayında, bir önceki aya oranla yüzde 0,1 oranında azalma yaşayan endeks, Kasım ayında sahip olduğu 65,2’den 65,1 seviyesine kadar geriledi.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, bir hanenin maddi durum beklentisi de Kasım ayında açıklanan verilere göre yüzde 0,3 oranında artış sağlayarak, Aralık ayında 84,8’e ulaştı. Yaşanan bu artış ile birlikte önümüzdeki 12 aylık dönem içerisinde hanenin maddi durumu için daha kötü olacağını bekleyen kişilerin oran olarak azalmasından kaynaklı olduğu ifade edildi.

Yayınlanan verilerde, işsiz sayısı beklentilerine de yer verildi. Kasım ayında işsiz sayısı beklenti endeksi yüzde 70,9 iken, aralık ayında yaşanan yüzde 0,5 oranındaki azalma ile birlikte yüzde 70,6 seviyesine gerilendi. Bu azalma ile birlikte gelecek 12 aylık dönem içerisinde işsiz sayısında azalma bekleyen kişilerin sayısı da azalmış oldu.

Tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 2,9 oranında bir azalma yaşadı. Kasım ayında 18 değerinde olan endeks, yaşadığı düşüş ile birlikte 17,5 değerine kadar geriledi. Bu düşüş ile birlikte, önümüzdeki 1 yıllık süreç zarfında tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen vatandaşların sayısı, bir önceki aya göre azalmış olmasından kaynaklı bir düşüş yaşanmış oldu.