Ekonomi Küçüldü: Döviz Yükseliyor Borsa Düşüyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı 3. çeyreğe dair büyüme verilerini açıkladı. 2016 yılının ilk yarısını iyi geçiren Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrek itibari ile yüzde 1,8 düzeyinde geriledi. 2009 yılından beri ilk kez gerileme yaşayan ülke ekonomisine ilk tepki her zaman olduğu gibi dövizden geldi. Amerikan Doları 3,54’e Euro ise 3,73’e dayandı.

Ekonomi Alarm Veriyor!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanmasının ardından geçen 1 aylık zaman diliminde Türk Lirası karşısında yüzde 20’ye varan oranda değerlenen Amerikan Doları, bugün TÜİK tarafından açıklanan büyüme verilerinin ardından da sert tepki verdi. Dolar yüzde 1,8’lik gerileme yaşayan ekonomi karşısında hızla 3,55’e tırmandıktan sonra 3,54’ün bir miktar altına sarktı.

Euro’da negatif gelen büyüme rakamlarına yükselerek tepki gösterdi. 3,73 seviyesinin üzerine çıkan Euro, akabinde biraz gevşeme gösterdi. Borsa İstanbul hem döviz kuru baskısı hem de büyüme rakamlarının negatif gelmesiyle güne düşüle başladı. Saat 11:45 itibariyle yüzde 0,95 oranında değer kaybeden Borsa İstanbul (BIST) 75.03 puana geriledi.

Geçtiğimiz hafta önce 75 bin puan barajını aşan, ardından da 76 bin seviyesini geride bırakan BIST, o noktadan gerileyerek haftayı 75 bin puanın üzerinden kapatmıştı. Bu haftaya Fed toplantısında alınması muhtemel faiz artırım kararı ile baskı altında başlayan BIST, büyüme rakamlarının da negatif gelmesinin ardından düşüşünü hızlandırdı.

75 bin puanın önemli bir direnç noktası olarak kabul edildiği borsada, uzun süredir bu baraj etrafında git- gel yaşanmaya devam ediliyor. Bu barajın aşağı yönlü kırılması durumunda, muhtemel Fed faiz artırım kararı ile BIST’ın 70 bin sınırına kadar gerileyebileceği ön görülüyor. Bu durumda Dolar ve Euro’nun tarihi zirvelerini yinelemeleri beklentiler dahilinde öne çıkıyor.