Ekonomide Kritik Hamleler Yapılacak!

9 günlük Kurban Bayramı tatilinin akabinde Türkiye ekonomisinde oldukça kritik hamlelere imza atılacak. Tatilin ardından yapılacak olan ilk iş piyasa tarafından heyecanla beklenen OVP’nin yayınlanması olacak.

9 günlük Kurban Bayramı tatilinin akabinde Türkiye ekonomisi yoğun bir günden ile çalışmaya başlayacak. İşe ilk olarak Orta Vadeli Program’dan başlanılacak. Bu programında akabinde ise gelecek yılın bütçesi ve 5 Yıllık Kalkınma Planı mesaileri ile işe devam edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde, önümüzdeki yıl ile alakalı olan bazı bazı büyüklükler hakkında paylaşımda bulunmuştu. Bakan Albayrak önümüzdeki yılın ekonomik büyümesinin yaklaşık olarak yüzde 3 ila 4 arasında gerçekleşeceği yönündeki beklentilerden bahsetmişti.

Bazı basın kuruluşları ve basın çalışanları tarafından konu ile alakalı olarak yapılan haberlere göre, Orta Vadeli Program (OVP), piyasalar tarafından heyecanla bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Ağustos ayının ilk haftasında yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin cari açık rakamlarının yüzde 4 civarında dengeli bir hal alacağını, 2018 yılı itibari ile kamuda başlatılan tasarruf programının sürdürüleceğini ve bütçe açığının da yaklaşık olarak yüzde 1,5 ile sınırlı kalacağını belirtmişti. 2018 yılının sonuna kadar olan süre zarfı içerisinde üzerinde çalışmalar yürütülen 35 milyar dolar değerindeki tasarruf programı ve gelir yükseltici tedbirler ile faiz haricindeki fazlanın 5 milyar TL olması planlarından da bahsetmişti. Fakat Bakan Albayrak’ın açıklamalarının akabinde dolar kurunda ciddi ölçüde hareketlilik yaşandı. Dolayısıyla önümüzdeki hafta OVP ile alakalı çalışmaların hızlandırılmasına yönelik beklentilerde de artış yaşandı.

2019 yılı bütçe tasarısına yönelik çalışmalara start verilirken, ayrıca 2019 – 2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nın da açıklanması bekleniyor.