Ekonomistlerden Enflasyon Değerlendirmesi

2018 Haziran ayında enflasyonda senelik yüzde 15,39 oranında artış meydana geldi. Konuyla ilgili değerlendirmeler bulunan analistler ise, gıda fiyatlarının mevsimsel olarak gerilemesinin beklenildiğini, ancak bu sene hızlı bir şekilde artış gösterdiğini, benzer şekilde manşet enflasyonun da yukarı yönlü seyir izlediğini belirttiler.

Haziranda TÜFE Yükseldi!

TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında haziran ayında TÜFE aylık olarak yüzde 2,61 oranında, Yİ-ÜFE ise aylık olarak yüzde 3,03 oranında yükseldi. Senelik enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,39 oranında, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,71 oranında açıklandı.

Ekonomistlerin beklediği aylık yüzde 1,36 oranında artış seviyesinin üzerine çıkıldı. Yıllık artış beklentisi yüzde 13,98 seviyesinin üzerine çıktı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, 2017’nin haziran döneminde manşet enflasyonun yüzde 0,27 oranında düşüş gösterdiğini, haziran dönemleri tarihsel ortalamasının ise yüzde 0,17 oranında düşüşü gösterdiğini, bu sene ise beklentilerin çok fazla üzerinde yükselme gözlemlendiğini söyledi. Gıda fiyatlarının enflasyon oranlarını gözle görülür derecede yükselttiğini söyleyen Bürümcekçi, gıda haricindeki diğer tüm gruplarda da kurlara ilişkin olmak üzere yükselme olduğunu, 2003 senesinin TÜFE’sinin yüzde 15,39 seviyesine çıktığını, gıda fiyatlarının endeks tarihindeki ortalama senelik artışın ise yüzde 10 seviyelerinde bulunduğunu söyledi. Gelecek dönem enflasyonun izlediği yolda gıda fiyatlarına ek olarak ham petrol, diğer emtia fiyatlarının görünümlerinin, kamu fiyat ve vergi ayarlamaları ve döviz kuru hareketlerinin etkili olacağını söyledi.