Elektrik Üreticilerine Yüzde 8 Doğalgaz Zammı!

Elektrik üretimi amacı ile kullanılan gaz fiyatlarına yüzde 8 zam geldi!

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada elektrik üretimi amacı ile kullanılan gaz fiyatlarında yüzde 8 oranında zam yapıldığını, santrallerde tüketecekleri gazın ise yüzde 40’ını tedarik edebileceklerini, kalan yüzde 60’lık kısmın ise ancak özel sektörde hizmet veren ithalatçılar vasıtası ile tedarik edilebileceğini ifade etti.

Ellerinde bulunan gazın satışının gerçekleşememesi sebebi ile problem yaşayan BOTAŞ, hafta başı itibariyle doğalgaz vasıtası ile elektrik üretimi gerçekleştiren santrallere, ihtiyaç duydukları gaz miktarının sadece yüzde 40’ının verilebileceğini açıkladı. Kalan yüzde 60’lık kısım için şirketleri özel sektörde hizmet veren ithalatçı firmalara yönlendiren BOTAŞ sonrasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu devreye girdi. 30 Kasım 2017 son tarihli olan santrallerin tedarik sözleşmeleri için son tarih 11 Aralık 2017 tarihine kadar uzatıldı.

Yaşanan bu gelişme sonrasında doğalgaz ile elektrik üretimi yapan santraller, tedarikçi firmalar ile masaya otururken, BOTAŞ fiyatlarının çok üzerinde satış yapılması sebebi ile önemli ölçüde problem yaşayacak olan üreticiler, işletmelerin zor duruma düştüğünü, santrallerin adeta işletilmesinin dahi zorlaştığını, BOTAŞ’tan edinilebilen tek bilginin oranların yer değiştiren özel sektörden alınması gereken gaz oranının yüzde 40’a düşürülebileceği olurken, yakın dönemde hem elektrik, hem de doğalgaz fiyatları için sistem sebebi ile önemli sıkıntıların baş gösterebileceğini ön görüyorlar.

BOTAŞ tarafından alınan karar Pazartesi günü işleme konulurken, doğalgaz fiyatlarına elektrik üretimi gerçekleştiren santraller için yapılan zam ve getirilen oran kısıtlaması, üreticileri oldukça zor duruma soktu. Üreticiler, bu problemlerin kış soğuğunun kendini hissettirmeden çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.