Elektrikten Sonra Akaryakıta da Tavan Fiyat Sinyali!

Enerji fiyatlarındaki artış, vatandaşı zorluyor. Kış aylarının gelmesiyle hemen her ülkenin enerjiye olan ihtiyacının artması nedeniyle enerji fiyatları günden güne artıyor. Bu durum enerjide büyük oranda dışa bağımlı ülkemiz için de sıkıntı oluşturmaya devam ediyor. Bu noktada devreye giren spekülatöreler ise oynak piyasa koşullarından faydalanmaya çalışıyor.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hemen her sene olduğu gibi ülkemize İran’dan gelen doğalgazda büyük oranda azalma yaşandı. Bu durum hem doğalgaz arzının tehlikeye girmesine hem de doğalgaz ile elektrik üretimi yapan santrallere elektrik verilememesine neden oldu. Doğalgazla elektrik üretimi yapan santrallere yeterli gazı verilememesi, elektrik üretiminde yeterli düzeye çıkılamamasına neden oldu. Bu durum serbest piyasada elektrik fiyatlarını patlattı.

Serbest piyasada elektrik birim fiyatının 2 lira sınırına kadar dayanmasının ardından devreye giren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bir karar alarak elektrik fiyatlarının tavanını 50 kuruş olarak belirledi. Bu durum piyasadaki spekülatörlerin önünü tıkamak için alınan bir önlem olarak yorumlandı.

Yeni Önlem Akaryakıt Fiyatlarına Gelebilir!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan açıklamada; elektrik fiyatlarındaki tavan fiyat uygulamasının serbest piyasaya müdahale niyeti taşımadığını ve burada tüketicinin korunmasının amaçlandığını açıkladı.

EPDK Başkanı Yılmaz, benzer bir durumun akaryakıt fiyatları için de gerçekleşebileceğini ve sektörü yakından izlediklerini açıkladı. Sektörün fahiş kar payı yahut komisyon uygulaması durumunda elektrik fiyatlarında olduğu gibi tavan fiyat uygulamasına gidilebileceğini belirten Başkan Yılmaz; sektörde faaliyet gösteren şirketlerin ayağını denk alması gerektiğini vurguladı.

Akaryakıt sektöründe dağıtıcı ve bayi paylarının limitleri zorladığını gözlemlediklerini belirten Başkan Yılmaz, bu durumun devam etmesi halinde müdahaleden kaçınmayacaklarını açıkladı. Sektörün kendisine çeki düzen vermesini isteyen EPDK Başkanı Yılmaz, aksi halde kendilerinin piyasa istikrarını ve tüketici haklarını korumak adına devreye gireceğini vurguladı.