Emekli Memura Müjde: Ek İkramiyeler Gelecek Ay Ödenecek!

Emekli memurun adeta kangren olan sorunu nihayet çözüme kavuşuyor. Emekli olan memur 30 yıldan fazla hizmet etmiş olsa da 30 yıl karşılığı hizmet süresinin ikramiyesini alabiliyordu. Burada meydana gelen haksızlık, Anayasa Mahkemesi’nin “30 yıldan fazla hizmeti olanlara 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesine” ilişkin düzenlemeyi iptal etmesi ile düzeltilme yoluna girildi.

7 Ocak 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karar neticesinde, bu tarihten önce emekli olan memurlar, 30 yıldan fazla hizmet süreleri var ise bu zaman dilimi için de emekli ikramiyesi almaya hak kazandılar.

3 Milyar Türk Lirası Ödeme Yapılacak!

Emekli memur; 7 Ocak 2015’ten önce emekli olduysa ve 30 yıldan fazla hizmette bulunduğu halde 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi aldı ise kalan yıllarının ikramiyesini de alabilecek. Bu kapsama giren 80 binden fazla emekli memur olduğu belirtiliyor.

Bahse konu şartlara haiz 80 bini aşkın memur emeklisine toplamda 3 milyar Türk Lirasını aşan tutarında yeni emekli ikramiyesi ödenerek bu haksızlık ortadan kaldırılacak. Bu kapsamda 80 bini aşkın emekliye hizmet süreleri baz alınarak 500 Türk Lirası ile 7 bin Türk Lirası arasında ödeme yapılacağı ön görülüyor.

Hangi memur emeklisin ne kadar ikramiye farkı alacağı ise; makam ve görev tazminatının olup olmadığına, memurun aktif görevdeyken ki kademe ve derecesine, emekli olduğu tarihe ve toplam çalışma süresi baz alınarak hesaplanacak.   

Daha önce bu haklarını dava açarak elde eden emekliler bu sayede herhangi bir başvuru yapmadan bahse konu haklarını elde etme olanağına sahip olacaklar. Düzenleme meclisten geçtikten sonra ödemelerin yapılmaya başlanacağı belirtiliyor. Memur emeklileri ödemelerini gelecek aydan itibaren almaya başlayacak. Aradan geçen zaman için memura faiz ödemesi ise yapılmayacak. Vefat eden emeklinin ikramiye farkı yakınlarına ödenecek.