Emekli Olacaklara Yüzde 15 Zam Fırsatı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni torba yasa ile, emeklilikte maaşlarının düşmesini dert edenlere müjde niteliğinde bir haber geldi. Çalışanların emekliye ayrıldıklarında alacakları aylığı tanzim eden “prime esas günlük kazanç” üst sınırı yükseltildi. Söz konusu artış sayesinde çalışırken üst sınırdan prim yatıranlar, emekli olduklarında yüzde 15 daha zamlı maaş alabilecekler.

Torba yasa kapsamında dün değiştirilen uygulama ile; prim miktarında üst sınırda gidilen artıştan yüksek maaşlı çalışanlar veya kendi namına prim yatırırken üst sınırdan prim yatırmayı tercih edenler yararlanacak. Düzenleme sayesinde emekli olduğunda geliri çok fazla düşen vatandaşı, emeklilik maaşı bir miktar daha yükselmiş olacak. Hali hazırda çalışanların yatırdıkları primin artacak olması sayesinde de, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirlerinde de artış yaşanacak.

Çalışırken Primini Üst Sınırdan Yatıranın Emekli Maaşında Yüzde 15 Varan Artış!

Dün itibari ile torba yasa kapsamında meclisten geçerek yasalaşan düzenleme uyarınca; günlük brüt asgari ücretin 6,5 katı olan “sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırı” bir kat daha artırıldı. Bu sayede yeni prim üst sınırı 7,5 katına kadar çıkarılmış oldu.

Hali hazırda prime esas kazançta üst limit; brüt asgari ücretin 6,5 katı seviyesinde. Hesaplandığında bu tutar 10.705 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor.  Çalışan, söz konusu sınırın üzerinde dahi maaş alsa, yahut kendisi bu sınırın üzerinde prim yatırmak istese de emekli maaşı bu sınıra göre hesap edilmekte.

Hem SGK’nın prim kazancının artırmak isteyen, hem de emekli olduğunda çok daha yüksek maaş almak isteyen vatandaşların talebini dikkate alan hükümet; prime esas kazancın üst sınırını brüt asgari ücretin 7,5 katı seviyesine çıkardı. Güncel asgari ücret ile hesaplandığında bu tutar yaklaşık 12.210 Türk Lirası olarak ortaya çıkıyor. Tabii ki yılbaşında asgari ücrete bir zam geleceği düşünüldüğünde bu ücrette de artış yaşanacaktır. Bahse konu artış sayesinde özellikle önümüzdeki yıllarda emekli olacak yüksek maaşlı çalışanların emekli maaşları yüzde 15 oranında zamlı olacak.