Emekli Olamıyorsanız Primlerinizi İade Alabilirsiniz!

Emekli olma konusunda başarısız olanlar için SGK’ya yatırılan primleri geri almanın yolu açıldı. Eğer siz de emekli olmak için uğraş gösterip, emekli olamadıysanız bir takım şartları yerine getirerek yatırdığınız primleri geri alabilirsiniz.

SGK’ya yatırılan primlerin geri alınmasının yolu açıldı. Emekli olmak için uğraş gösterip, prim yatıran vatandaşlar, yatırdıkları primleri emekli olamadıkları taktirde artık geri alabilecekler. SGK, emekli olma umutlarını tüketen vatandaşlara prim iadesi gerçekleştirecek. Bunun için gerekli şartlar ise şu şekilde sıralanıyor.

Çalışan vatandaşların emekli olma fırsatına sahip olabilmeleri için belirli bir gün sayısı kadar çalışmış olmaları ve prim ödemelerini o gün kadar yatırmış olmaları gerekiyor. Bunun en büyük şartlarından bir tanesi de yaş şartını ve yıl şartını sağlamış olmak olarak biliniyor. Bazı sigortalı çalışan vatandaşlar yeterli iş imkanına sahip olamadıkları için gerekli prim günlerini dolduramamaları sebebiyle emekli olma şansına kavuşamıyorlar.

Sistem tarafından sigortalı çalışan vatandaşlara emekli olabilmeleri için askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi imkânlar tanınıyor. Bu koşullara rağmen emekliliğini sağlayamayan vatandaşlar için primler SGK tarafından karşılanıyor. Toplu fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşların ise sigortalı bir işte çalışamamak şartını yerine getirmeleri ve kendilerine ait bir iş yerlerinin bulunmaması gerekiyor. Diğer bir şart ise emeklilik şartlarının üçte ikisi olan yaş şartını yerine getirmiş olmak gerekiyor. Bu şartı sağlayan vatandaşlar yeterli gün ve yıl sayısına ulaşmaları halinde zaten emekli olurken, primlerinde eksik olan ve tamamlama şansı bulunmayanlar da artık paralarını iade olarak temin edebilecekler. Hayatını kaybeden vatandaşların ise kanuni mirasçıları bu haktan faydalanabiliyorlar.