Emeklilere Fark Ödemesi Maddesi Meclisten Geçti!

Türkiye Büyük Millet Meclisi hareketli bir hafta yaşıyor. Salı günü OHAL’in 3 ay daha uzatılması Meclis’te kabul edildi. Anayasa değişikliği ile ilgili kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmeden önce torba tasarı kapsamında çok önemli düzenlemeler Meclis’te oylamaya sunuluyor. Tasarı kapsamında dün kabul edilen madde ile emekli ikramiye farkları TBMM’den onay almış oldu.

Emeklilerin yıllardır beklediği tasarı nihayet Meclis’ten geçti. Uzun yıllar çalışan ve nihayetinde emekli olan vatandaş, 30 yıla kadar olan emeğine karşılık ikramiyesini elde edebiliyordu. Bu sürenin üzerindeki çalışmanın akabinde emekli olan vatandaş ise kalan süreden dolayı doğan maddi hakkını elde edemiyordu.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; 33 yıl çalıştıktan sonra emekli olan vatandaş, 30 yıllık çalışmasının karşılığı olarak bir emekli ikramiyesi elde ediyor, lakin kalan 3 yıl karşılığında herhangi bir ödeme alamıyordu. Yeni düzenleme ile vatandaşlara 30 yıl üzeri çalışmalarının karşılığı olan fark ödemeleri yapılacak.

Alt Limit 100 Lira!

Bir emekli vatandaşın başvurusu sonucunda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme sayesinde emekliler tek tek dava açarak bu haklarını SGK’dan tahsil etme yoluna gidiyorlardı. Anayasa Mahkemesi’nin düzenlemeyi iptal etmesinden dolayı emekliler davayı kesin olarak kazandığı için SGK’ya artı bir de avukat ve mahkeme masrafları çıkıyordu. Bu durumun önüne geçilmesi için bütün emeklilere hak ettikleri ödemelerin yapılması kararı verildi.

Buna göre emekliler artık çalışma sürelerinin karşılığını alamayacaklar. Örneğin 33 yıl 7 ay çalışmış emekliye 3 yıl için ödeme yapılacak yalnız kalan 7 aylık süre için herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Ödemeler 2017 yılının ilk 3 ayı içerisinde tamamlanacak. Emeklinin hak ettiği ödeme meblağı 100 liranın altında dahi kalsa emekli vatandaşa yapılacak ödeme 100 Türk Lirası’na tamamlanarak hesabına yatırılacak.