Emeklilikte Askerlik Borçlanması Yapacaklar Dikkat! 2018 Olmadan Yapın, Yoksa…

2000 yılı itibariyle sigortalı bir işte çalışmaya başlayan bir kişi, eğer askerliğini 98 yılında 6 ay süreyle yaptıysa, askerlik borçlanması sayesinde ilk sigortalı olduğu tarihi 6 ay geriye götürerek 15 yıl ve 3600 gün kıdem tazminatı şansından faydalanabilecek!

Akşam gazetesi yazarı Güray Bülbül tarafından ortaya çıkartılan yeni formül, on binlerce kişiye erken emekliliğin formülünü sunuyor. 15 yıl sigortalılık süresine sahip olan ve üç bin altı yüz günlük prim ödemelerini yapan her vatandaşın kıdem tazminatı hakkı kazanabildiğini ifade eden Bülbül, bu şanstan faydalanmak için ilk sigortalı olunma tarihini 8 Eylül 99 ve öncesinde olması gerektiğini belirtiyor. Bu tarihten önce sigortalı olan vatandaşların, 15 yıllık süre ve 3600 gün prim şartı sayesinde kıdem tazminatından faydalanabildiğini ifade eden Bülbül, 9 Eylül 1999 tarihinde ve sonrasında ilk defa sigortalı bir işe giren kişilerin ise emekli olabilmeleri için 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim günü şartını sağlaması gerektiğini ifade eden Bülbül, vatandaşların ilk sigortalı olma zamanlarını gün ve ay olarak bilmeleri gerektiğini kaydetti.

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olması gerekirken, bu kapsama staj girişinin dikkate alınmadığını ifade eden Bülbül, staj sürecinde emekliliğe dair bir prim ödenmemesi sebebiyle emeklilik yaşı dışındaki şartların tamamlanması gerektiği için kıdem tazminatından mahrum kaldıklarını ifade ediyor.

2000 yılı başlarında ve 1999 eylül ayı ortasında askerliğini yapmış olarak iş başlangıcı yapan kişilerin askerlik süresini borçlanmak ile birlikte sigorta girişlerini 9 Eylül 1999 tarihi öncesine çekebileceklerini belirten Bülbül, askerlik borçlanmasının günlük tutarının 18,96 Türk Lirası olduğunu, bu tutarın 2018 yılında artacağını, askerlik borçlanması yapmak isteyen kişilerin ellerini çabuk tutması gerektiğini ifade etti.