Emeliler Nisan’da Zam Mı Alacak? Maaşlara İyileştirme Geliyor Mu?

Günümüzde bir emekli maaşı ile geçinmek, yüksek enflasyon oranları sebebiyle oldukça zorlu. Vatandaşlar, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda hükümetten taleplerde bulunuyor. Peki emekli maaşlarına zam yapılacak mı? Nisan ayında emekli maaşları iyileştirilecek mi? Detaylar haberimizde.

Normal uygulamalar kapsamında emekliler zamlarını yıl başında ve yıl ortasında alıyorlar. Bu zamlar Ocak ayı ile birlikte bir önceki altı aylık sürecin enflasyon oranlarına göre belirlenirken, Temmuz ayı ile birlikte de yine bir önceki altı aylık sürecin enflasyon oranlarına göre belirleniyor.

Nisan Zammı Nereden Çıktı?

Yüksek enflasyon oranları sebebiyle Ocak ayında yapılan emekli maaşı zamları vatandaşlara yeterli gelmedi. Ara dönemde maaşların iyileştirilmesi adına düğmeye basan meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, hükümetten Ramazan Bayramı öncesinde bir bayram ikramiyesi ve ek ödemeler talep ediyor.

Türkiye’de şu anda 12 milyon adet emekli bulunuyor. Bu emeklilerin 9 milyon tanesi SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden oluşuyor. Bu emeklilerin maaşlarına alacakları Temmuz zammı, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon verileri ile şekillenecek.

Dün Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 yılının ilk üç ayındaki ortalama enflasyon verilerini paylaştı. Ocak – Mart dönemindeki enflasyon yüzde 2,77 olarak kayıtlara geçti. Bu enflasyon verilerine göre emekli vatandaşların Temmuz’da alacakları zam oranının da ilk üç aylık aritmetiği ortaya çıktı. Eğer Mart – Temmuz aralığındaki dönemde de yüzde 2,77’lik bir enflasyon kayıtlara geçerse, emekli vatandaşlar Temmuz ayında yüzde 2,77 oranında enflasyon zammı alacaklar.

Memurların ve memur emeklilerinin alacakları zamlar toplu sözleşme ile yüzde 3,5 oranında belirlendi. Eğer Temmuz ayına kadar olan süreçteki enflasyon yüzde 4’ü aşarsa, memurlar ve memur emeklileri yüzde 3,5 oranında uygulanacak olan zamma ilave olarak fark zammı da elde edebilecekler.