Emlak Sektörü Faiz Oranlarından Şikayetçi!

Konut satış rakamlarında düşüş eğilimi devam ederken, bankalar tarafından uygulanan konut kredisi faiz oranlarında da yükselme eğilimi devam ediyor.

Mart ayının başında güncellenen konut kredisi faiz oranlarından sektör temsilcileri oldukça rahatsız. Bir önceki yıl konut satışı konusunda önemli başarılara imza atan emlak sektörü, 2018 yılı öncesinde yeni rekorlar için tahminlerde bulunmuş, Türkiye ekonomisi için 2018 yılının oldukça canlı geçeceğini öngörmüştü. Lakin bankaların mevduat hesaplarının faiz oranlarını yükseltmesi sonrasında artan maliyetleri karşılayabilmek adına kredi faiz oranlarını yükseltmesi, sektörün hedefine giden yolda önemli bir darbe oldu.

Şubat ayına dair konut satış rakamlarını değerlendiren sektör temsilcileri, kredili satışlarda yaşanan düşüşlere dikkat çekti. Faizlerin yükselme eğilimini devam ettirdiğini ifade eden temsilciler, konut satış rekorunun 2018 yılında kırılmasının artık çok zor olduğunu ifade etti.

Bir önceki yılın aynı ayına oranla konut satışları, Şubat ayında Türkiye genelinde yüzde 5,4 oranında düşüş gösterdi. 95 bin 953 adet olarak gerçekleşen rakamlar, ipotekli konut satışları için yaşanan yüzde 27,8’lik düşüş ile dibe vurdu.

Son 22 aylık dönemin zirvesinde olan konut kredisi faiz oranları, aylık bazda yüzde 1,15 seviyesine kadar yükseltildi. Yükselen faiz oranları konut satışlarını önemli ölçüde baltaladığı için, sektör temsilcileri bu faiz oranları eşliğinde hedeflenen konut satış rakamına ulaşılamayacağının bilgisini verdi.

Konu hakkında görüş ve değerlendirmelerini paylaşan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Şubat ayına dair rakamların önemli ölçüde düştüğünü, bu dönemde kampanyalı ve peşin olarak konut satın almanın daha avantajlı olduğunu, vatandaşların da bu yöntemlere yönelmeye başladığını ifade etti.