Enerji Kimlik Belgesi için Son 1 Hafta!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları tarafından belirlenen binalar için EKB uygulaması için son günlere gelindi.

Gelen uygulama ile birlikte 1 Ocak 2011 tarihinden sonra konut yapmış her birey Enerji Kimlik Belgesi çıkarttırmak zorunda. Peki Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji kimlik belgesi evlerin ısı yalıtımlarının, enerji maliyetlerinin, gösterildiği bir belgedir. EKB binaların pasaportu simgesindedir.

Enerji Kimlik Belgesi ile evleri satın alan kişiler, evleri kiralayan yapıya dair her şeyi görebilecekler. Böylelikle daha güvenli konutlarda oturulması sağlanacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SZUTEST Uygunluk Değerlendirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Işıklar,  vatandaşların merak ettiğini soruları yanıtladı. 1 Ocak 2011 tarihinden önceki dönemlerde ruhsatı alınmış olan konutlar için EKB alınmasının zorunlu olduğunu söyleyen Mehmet Işıklar, vatandaşların isterlerse yapının tamamı için isterlerse de yapının bağımsız bölümleri için farklı farklı alabileceklerini söyledi. Enerji Kimlik Belgelerinin EKB uzmanlarının yer aldığı Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinden alınabileceğini söyleyen Işıklar, vatandaşlar istedikleri firmayı tercih edebileceklerini, ayrıntılı bilgilere ekbbelgesi.com.tr adresinden ulaşabileceklerini söyledi.

Beyaz eşyalarla benzer nitelikte olan EKB’nin binanın enerji performansı göstereceğini söyleyen Işıklar, A’nın en iyi G’nin ise en kötü performansta olan yapı anlamına geleceğini belirtti.

Enerji Kimlik Belgesinde başvurusunda bulunacak ortalama 7 milyon kişi olduğu tahmin edilmekle birlikte bugüne kadar yalnızca yüzde 5’lik dilimde olan bireyler bu belgeyi çıkarttılar.

EKB başvuru tarihi 2 Mayıs Çarşamba günü son bulup, başvurularını yapmayan vatandaşların yapılarına elektrik ve su verilmeyecek. Vatandaşların acele davranmaları gerektiğini söyleyen Işıklar, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün kendi internet sitesinde yer almayan firmalara gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.