Euro Yine 4,10’un Üzerinde!

Kurdaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. 2016 yılı kasım ayı başından bu yana Amerikan Doları ve Euro da başlayan hızlı yükseliş, yeni yılda da aynı şekilde devam etmekteydi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından alınan önlemlerle bir nebze durulan döviz kuru, yeniden hareketlendi.

8 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilen ve sürpriz şekilde Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan ABD Başkanlık seçimleri, tüm dünyada ekonomik dengeleri alt üst etti. Amerikan Doları aniden yükselmeye başladı ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında adeta zirve yaptı. Ülkemiz para birimi Türk Lirası ise, hem bu gelişmelerden etkilenerek değer kaybederken, hem de bölgesel gelişmelerden etkilendi ve benzerlerinden de negatif ayrıştı.

Dolar ve Euro Tarihi Zirveye Yakın!

Geçtiğimiz hafta başında 3,96 lirayı görerek tarihi zirvelerine bir yenisini daha ekleyen dolar, Merkez Bankası’nın aldığı önlemler sonrasında 3,75 seviyelerine kadar geri çekilmişti. Amerikan Doları ile Birlikte Euro da 4,18 seviyesini zorlayarak bir kez daha tarihi zirvesini yenilemişti. Bu seviyeden Euro da 4 lira noktasına kadar geri çekildikten sonra yükselişine tekrar devam etti.

24 Ocak’ta toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), piyasaların ön gördüğü hamleleri yapmadı. Bilhassa piyasalar politika faizlerinin alt bandının artırılmasını beklerken, TCMB bu noktada faizleri yükseltemeyerek politika faizini yüzde 8’de bıraktı.

Amerikan Doları ve Euro da Türk Lirası için gerekli sıkılaştırma kararlarının gelmemesi üzerine hızla yükselişe geçti. Dolar hali hazırda serbest piyasada 3,82 lira seviyelerinden işlem görüyor. Euro ise 4,11 lira düzeyine kadar çıkmış durumda. Ekonomistler Merkez Bankası’nın aldığı kararların bundan sonra da döviz kuru üzerinde kritik öneme sahip olduğunu ve döviz kurunun ancak bu şekilde geri çekilebileceğinin altını çiziyorlar.