Faiz Oranlarının Düşmesi İçin Kamusal Yük Azaltılmalı

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarının tartışılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Bankalar Birliği’nin başkanlık görevini yürüten, aynı zamanda Ziraat Bankası’nda da genel müdür pozisyonunda yer alan Hüseyin Aydın, Türkiye’de bankacılık sektöründe sistemin hiç para kazanmazsa bile faiz oranlarının en fazla 200 baz puanlık düşüş yaşayabileceğini ifade etti.

Dün BloombergHT tarafından organize edilen Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren Aydın, Türkiye’de uygulanmakta olan nominal faiz oranlarının yüksek olduğunu, sektör olarak faiz seviyelerinin yüksek olmasına karşı olduklarını, faizin yüksek olduğunun farkında olduklarını, ama paranın pahalılaşması konusunda etki gösteren unsurların neler olduğu konusunda tartışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Türk bankacılık sisteminin hiç para kazanmaması halinde faiz oranlarını en fazla 200 baz puan düşürüleceğini belirten Aydın, yani yüzde 18 olan bir faizin bankacılık sektörünün hiç para kazanamaması halinde en fazla yüzde 16 civarına düşebileceğini ifade etti.

Faizlerin Düşürülmesi İçin Kamusal ve Operasyonel Yükler Azaltılmalı!

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, yüksek faiz oranlarının aşağı çekilmesi aşamasında iki ana kriterin mevcut olduğunu ifade etti. İlk etapta kamusal yüklerin azaltılması gerektiğini belirten Aydın, aynı zamanda operasyonel yüklerin de önemli ölçüde hafifletilmesi gerektiğini kaydetti.

Para dışında para maliyetini yükselten yükler arasında kamusal yüklerin önemli bir yer kapladığını ifade eden Aydın, bu yüklere ek olarak bir de operasyonel yüklerin mevcut olduğunu, Türk bankacılık sisteminin bu konuda fevri davranarak her bankanın kendine ait bir operasyonel yükünün bulunduğunu ifade etti. Her bankanın ayrı para taşıma gruplarının olduğunu, her bankanın her sokakta banka şubesi açtığını, dijital bankacılık aşamasında her bankanın farklı çalışmalar yaptığını ifade eden Aydın, bu durumda her bankanın operasyonel giderlerini azaltmak için çalışmalarını kendilerinin gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.