Faturalar El Yakıyor: Yıl Başından Beri Elektriğe Yapılan Zam Yüzde 12’yi Geçti!

Hem santrallerde, hem de sanayide kullanılan doğalgaz için zam uygulamasına gidildi. Zam açıklamasını yapan BOTAŞ, sanayi doğalgazı için yüzde 9,7 seviyesinde bir zam yapılacağını belirtti.

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada sanayi ve santrallerin kullanımı için sağlanan doğalgaz arzı için zam uygulamasına gidildiği ifade edildi. 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle uygulanacak olan zam için yüzde 9,7 seviyesinin belirlendiğini ifade eden BOTAŞ’a sanayicilerden tepki geldi. Yapılan zammın oldukça yüksek olduğunu ifade eden sanayiciler, uygulanan zammın geriye çekilmesi yönünde taleplerini BOTAŞ’a iletti.

2018 yılının başından itibaren elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar sanayicilerin belini büktü. Yılın ilk günlerinde elektriğe yapılan yüzde 8,8 oranındaki zamdan sonra meskenler tarafından kullanılan elektrik için her kilovat saat 36,1371 kuruş seviyesine kadar yükselmişti.

Geçtiğimiz haftanın son günlerine doğru elektrik fiyatlarına yapılan yeni zam ise yüzde 2,89 seviyesinde gerçekleşti. Yapılan bu zam sonrasında meskenler tarafından kullanılan elektrik için kilovat saat değeri 37,1251 kuruş seviyesine kadar yükseldi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan EPDK, Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş. tarafından elektrik dağıtım şirketlerinin gerçekleştirdiği teknik olmayan kayıp enerji satışları için ve görevli olan tedarik şirketlerin bünyesinde gerçekleştirilen elektrik satışları için toptan satış fiyatının kilovat saat başı 14,1 kuruş üzerinden fiyatlandırma yapacağı ifade edildi. Yapılan bu duyuru sonrasında elektrik dağıtım şirketleri tarafından kilovat saat başı elektrik satışı da 21,81 kuruş seviyesine yükseldi.

Yapılan zamların toplu bir hesabı yapıldığında yıl başı ile güncel fiyatlar kıyaslandığında ortaya çıkan zam derecesi yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti.