FED Açıklaması Öncesi Dolar Düşüşte!

Dolar son günlerdeki düşüş eğilimini devam ettiriyor. Amerika Merkez Bankası (FED)’in kararı öncesi dolar 19.15 itibariyle 3,83 Türk Lirası seviyesine kadar geriledi.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından para politikaları açıklanma aşamasında faiz artırımı uygulamasının yapılmasının düşünülmesinin etkisi ile sert bir düşüş ivmesi yakalayan Dolar, gün içerisinde de bu düşüşü devam ettirerek 3,83 Türk Lirası’nın altına geriledi. Gün içerisinde zaman zaman 3,85 Türk Lirası seviyesini aşan Dolar, dengelenme sonrasında günü 3,8310 Türk Lirası seviyesinden kapatmayı başardı.

Türkiye saati ile akşam saatlerinde açıklanacak olan Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) kararı sonrasında dolar için belirleyici bir rol ortaya çıkacak. 2018 yılı için dotplot olarak bilinmekte olan faiz artış tahminlerinin yüzde 3’ten yüzde 4’e çıkartılmasının dolar için daha önemli bir karar olduğunu ifade eden analistler, bu akşam FED’in faiz artırımı yapacağından neredeyse emin gibi.

Konu hakkında görüşlerini bildiren HSBC Portföy Yönetimi İbrahim Aksoy, faiz artış tahminlerinde yaşanan düşüşün doları negatif olarak etkileyeceğini, yükseltilmesinin ise dolarda pozitif bir etki yaratacağını ifade ediyor.

Vergi indirim paketinin ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’ndan geçtiği bir ortam için 2018 yılı ortalama faiz artışı tahmininde aşağı yönlü yapılacak revize ihtimalinin oldukça düşük olduğunu ifade eden Aksoy, Yellen tarafından yapılacak basın toplantısında, geleceğe dair önemli sinyallerin verilebileceğini ifade etti.

FED’in faiz kararı sonrasında gözler TCMB’ye çevrilecek. Merkez Bankası tarafından alınacak karar, yarın piyasalara yönlendirici etki yaratacak.