Fed Yarın Faiz Kararını Açıklayacak: Piyasaları Ne Bekliyor?

8 Kasımda gerçekleştirilen Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump’ın Fed yönetimini “güvercin” tavrı nedeniyle eleştirmesi, piyasalarda Aralık ayındaki Fed Toplantısında faiz artırımına gidileceği yönünde beklenti oluşturmuştu. Bunun ardından Fed Başkanı Janet Yellen’ın faiz artışının “görece yakın” tarihte gerçekleştirileceğini açıklaması ile piyasalar yarın yapılacak Fed toplantısından faiz artırım kararı çıkmasına kesin gözüyle bakmaya başladılar.

Fed’in yarın yapacağı toplantıda faiz artırmamak için hiçbir nedeni olmadığını ifade eden uzmanlar; ABD ekonomisi ve finansal piyasalarının durumunun iyi olduğunu, faiz artırımına yönelik beklentilerin tam istenilen seviyelere yükseldiğini belirtiyorlar.

2 Kez Artırım Beklenen 2016’da Henüz Artırım Gerçekleşmedi!

2016 yılına girilirken piyasaların minimum 2 faiz artırımı beklediklerini ancak bu durumun gerçekleşmediğini belirten ekonomistler, yarın yapılacak toplantıdan faiz artırımı çıkması durumunda 2016 yılının tek faiz artırımı ile geçileceğinin altını çiziyorlar. Piyasaların uzun süredir Fed’den faiz artırım kararı beklediğini ve bunu çoktan fiyatladığını belirten ekonomisteler; ancak çok düşük ihtimal de olsa faizin artırılmaması halinde Fed’in kendilerinin bilmediği bir şeyi biliyor olması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Faiz artırım kararı gelmemesinin çok düşük bir ihtimal olmasının yanı sıra, bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde piyasalarda panik havası eseceğini iddia eden ekonomistler, Fed’in faizleri artırmama ihtimalinin gerçekleşmesinin “politika hatası” olacağını belirtiyorlar.

Fed’in “oy birliğiyle” faiz artırma kararı almasını beklediğini belirten Brookings Enstitüsü Parasal ve Mali Politikalar Merkezi Direktörü David Wessel, piyasaların faiz artırım kararından emin olduğunu ve başka şeylere odaklandığını iddia etti. Wessel, piyasalarının dikkatinin gelecek dönemi anlamak ve tahmin etmek adına Fed Başkanı Yellen’ın üzerinde olacağını ve başkanın basın toplantısında kullanacağı dil ile tonlamanın dahi piyasaları yönlendireceği savını öne sürdü.