Fed’in Stratejisi Nasıl: Dolar ve Altın 2017 Yılında Ne Olur?

ABD Merkez Bankası Fed, Türkiye saati ile dün akşam 22.00 sularında Aralık ayı toplantılarını tamamladı ve kamuoyuna toplantıda alınan kararları deklare etti. Fed adına açıklama yapan Başkan Janet Yellen; politika faizlerini 25 baz puan artırdıklarını açıkladı. Bu durumu zaten ön gören piyasalar için 25 baz puanlık faiz artışı sıkıntı oluşturmadı. Fed’in gelecek yıl için ön görüleri ise önem taşıyor.

Fed Başkanı Janet Yellen; 2017 yılına dair faiz oranı beklentisinin ortalama yüzde 1,1 seviyesinden yüzde 1,4’e yükseldiğini açıkladı. Piyasa aktörleri bu beklentiler ışığında 2017 yılında Fed’in 3 kez 25’er baz puanlık faiz artışı yapacağını tahmin ediyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda Amerikan Doları’nın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değerlenmeye devam etmesi ön görülüyor.

2018 ve 2019’da da 3’er Kez Faiz Artışı!

Fed Başkanı Janet Yellen 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz ön görülerini de açıkladı. 2018 için faiz beklentisi yüzde 1,9’dan yüzde 2,1 seviyesine çıkartıldı. 2019 yılı için faiz beklentisi ise yüzde 2,6’dan yüzde 2,9’a yukarı yönlü revize edildi.

Bahse konu artırımların gerçekleşmesi halinde Amerikan Doları’nın önümüzdeki 3 yıllık süreçte kademeli olarak yükselmesi bekleniyor. Faizlerin ve Amerikan Doları’nın yükselmesi ile birlikte altının ons fiyatının ise düşmesi ön görülüyor. Hali hazırda bin 140 dolar seviyesinden işlem gören altının onsunun bin 100 doların aşağısına sarkabileceği tahmin ediliyor.

Altının onsu dolar bazında işlem gördüğü ve ülkemizde dolar kurunun yükselmeye devam ettiği için altının gram fiyatındaki geri çekilme Türk Lirası olarak tam yansımıyor. Dolarda aşırı değerlenme süreci gelecek yıl da devam ederse, bu durumun altının gram fiyatının Türk Lirası bazında değer kaybetmesini sınırlayacağı tahmin ediliyor.