Futbol İçin Kritik Yayın İhalesine Son 3 Gün!

Ülkemizde futbolun yayınlanması yıllardır tartışmalı bir konu. Ne futbol kulüpleri, ne de taraftarlar yayıncı kuruluştan memnun. Taraftarlar yayınların pahalılığından, futbol kulüpleri ise hak ettiklerini düşündükleri yayın geliri seviyesinin aşağısında kazanmaktan şikayetçi. Futbolun paydaşları, önümüzdeki hafta pazartesi günü (21.11.2016) yapılacak ihale ile bu durumun değişmesini bekliyorlar.

Hali hazırda Digiturk tarafından yapılan Süper Lig maçlarının yayınları, taraftarlar tarafından pahalı bulunuyor. 2010 yılında 4 yıllığına yayın ihalesini kazanan Digiturk, söz konusu zaman dilimi içerisinde 3 Temmuz şike sürecinin başlaması üzerine futbol yayın hakları için ihaleye çıkılmadan 2 yıl daha yetkilendirilmişti. İhaleye çıkılmadan 2 yıl daha Digiturk’e futbol maçlarının yayın haklarının verilmesine neden olarak ise; söz konusu şike sürecinin “yayın hakları gelirlerini düşüreceğinden” endişe edildiği gösterilmişti. Nihayetinde Digiturk, tek ihale ile son 6 yıldır futbol maçlarını yayınlama hakkını elde etmiş oldu.

Yeni İhale 5 Yıllık Olacak, 650 Milyon Dolar’a çıkılması Bekleniyor!

Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan yayın ihalesi önümüzdeki 5 yıl için olacak. İhaleyi kazanan firma 5 yıl boyunca Süper Lig’in yayın haklarını elde etmiş olacak. Bu ihalenin de en büyük favorisi Digiturk olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz yıl Katarlı beIN Sports tarafından satın alınan Digiturk, yeni sahibi sayesinde geniş olanaklara ve maddi güce sahip. Zira kuruluşun, Çukurova Grubu’ndayken sıkıntılı günler geçirmeye başladığı gündemi meşgul etmekteydi. Hatta Digiturk’ün mali yapısındaki bozukluklar satışın dahi uzamasına neden olmuştu.

Futbol yayın ihalesinde Digiturk’e rakip olarak Çinliler gösteriliyor. Geçtiğimiz yıl Çinliler tarafından satın alınan Infront’un; Süper Lig yayın ihalesi için iyi hazırlandığı ve minimum 650 milyon dolar teklif vereceği konuşuluyor. D-smart ve Tivibu’nun da katılması beklenen ihalede, söz konusu iki firmanın da teklifleri ile rakiplerini zorlamaya çalışılacağı kesin. Bu rekabet sayesinde futbol seyircisi ucuz maç yayını izlemeyi, kulüpler ise yayın gelirlerini artırmayı hedefliyor.