Gıda Fiyatları için Yeni Önlemler Alınıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda fiyatlarının azaltılması için artık hallerde sebze ve meyve satışlarının haricinde balık, tavuk ve et gibi ürünlerinde satışa çıkabileceğini açıkladı.

Toplu işlem yapıldığı zaman lojistik maliyetler ile işletme maliyetlerinde azalma olacağını söyleyen Tüfenkci, Türkiye’deki 176 halden toplamda 100 tanesinin hal kapsamından çıkarılarak artık toplama merkezi olacağını, bu sebeple de maliyetlerin düşeceğini, bunların sonucunda ise ürün fiyatlarında düşüş meydan geleceğini söyledi.

Basına sözlü açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci, Gıda Komitesi kararlarına ilişkin olarak Hal Yasası gıda ürünlerinin soğuk zincir ile taşınması kapsamında faaliyette bulunulan çalışmalar ile yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sebze ve meyve ürünlerindeki yüzde 25 olan fire oranını daha düşük seviyelere indirmek amacı ile ambalaj ile friofirik araçlar ile taşınmasını sağlayacaklarını söyleyen Bakan Tüfenkci, soğuk zincir ile ürünlerin taşınacağı kapların artık zorunlu standardının belirleneceğini açıkladı.

Türk Standartlar Enstitüsü ile birlikte çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Tüfenkci, her sebze için ayrı ayı firenin aşağı çekilmesi için kap standartlarının belirlendiğini, belirlenenler doğrultusunda paketlemelerin yapılacağını, 50 kilogramlık kasa içinde domates sevki yapılırkenki fire oranının 10 kilogramlık kasa içinde domates sevki yapılırkenki fire oranından çok daha fazla olduğunu, üründen ürüne değişmek suretiyle kartondan yuvaların yapılacağını, söz konusu yuvaların maliyetlerinin cüzi miktarda olduğunu söyledi.

Tüm ürünlerin manavlarda ve marketlerde soğutuculu reyonlarda satışa çıkacağını söyleyen Bakan Tüfenkci, altyapı çalışmaları ile birlikte gerekli önlemlerin bir kısmının ise teşvik edileceğini, bu kapsamda ilgili bakanlıkların faaliyette bulunduğunu söyledi.