Gözler Pazartesi Sabahı İçin TÜİK’e Çevrildi!

Yarın sabah 10.00 gibi TÜİK tarafından büyüme rakamları açıklanacak. Büyüme beklentileri çift haneli yönde olurken, piyasalar tarafından bu rakamlar oldukça yakından takip edilecek.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 2017 yılının üçüncü çeyrek dönemi içerisinde baz etkisi ve KGF destekleri etkisi ile oldukça önemli bir artış yaşaması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme rakamları yarın sabah 10.00’da açıklanacak. Güçlü olan ön veriler ve baz etkisinin de desteği ile birlikte, bu çeyrek içerisinde çift haneli büyüme rakamları sürpriz olarak yorumlanmayacaklar.

Bazı ekonomistler yılın üçüncü çeyrek döneminde yüzde 10’a yakın biri büyüme gerçekleşeceği tahmininde bulunurken, bazı ekonomistler de bu oranın yüzde 10’un üzerinde kalacağını tahmin ediyor. Çift haneli bir büyüme gelmesi durumunda ise, 6 yıl aradan sonra Türkiye üçüncü çeyrek içerisinde çift haneli bir büyüme elde etmiş olacak.

Geçtiğimiz hafta konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme oranları ile dünya birincisi olunacağını ifade etmişti.

Bahsi geçen üçüncü çeyrek içerisinde Kredi Garanti Fonu tarafından KOBİ’lere sunulan destekler, istihdam destekleri ve vergi teşviklerinin yarattıığı öncülük ile birlikte birinci çeyrek yüzde 5,2, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 oranında büyüme elde edilirken, bu rakamın üçüncü çeyrekte çift haneli rakamlar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Orta vadeli program içerisinde 2017 için büyüme öngörüsü yüzde 4,4 iken, bu oran Eylül ayı sonunda yüzde 5,5 olarak revize edilmişti.