Gübreden ÖTV Mi Alınacak? Bakanlık Açıkladı!

Son zamanlarda gündemde olan, gübre için yeni bir ÖTV getirilmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık, ÖTV getirilmesi yönünde ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, yalanladı.

Özellikle çiftçiler tarafından yoğun bir ilgiyle takip edilen gübrelere yeni bir ÖTV tanımlanması konusunda açıklama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık, gübreye yeni vergiler getirilmediğini, çiftçi vatandaşların maliyetlerinin artırılmadığını belirten bir açıklama yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ulusal bir gazete yayımlanan köşe yazısına atıfta bulunuldu. Açıklamada, köşe yazısında belirtilen farklı internet sitelerinden alıntılanarak gündem oluşturulduğu, bu gündemde kimyevi gübreler ile alakalı yeni bir ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) getirildiği belirtildiği ifade edilirken, bu konuda sunulan bilgilerin hatalı olduğu, bu sebeple kamuoyunu bilgilendirmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

ÖTV uygulamasının tarım sektöründe oldukça az bir kullanım hacmine sahip olan iz elementli gübrelere uygulamanın yapıldığı, köşe yazısında ise ÖTV uygulamasının tüm kimyevi gübrelere getirilmediğinin belirtildiği açıklamada, 3824.99.96.90.68 GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu)’te yer alan ürünler için 0,939 Türk Lirası tutarında bir ÖTV getirildiği belirtildi.

Uygulamanın ithalatı gerçekleştirilen ürünleri kapsadığının belirtildiği açıklamada, uygulamaya tabii tutulan ürünler arasında bazı gübrelerin, gübre ham maddelerinin ve birtakım sanayi alanlarında kullanılan hammaddeler olduğu belirtildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ÖTV’ye tabii tutulan gübrelerin ve gübre hammaddelerinin gerçekleştirilen ithalatların yüzde 1,9’una tekabül ettiği belirtilirken, gübre ve gübre hammaddesi konusunda kullanılan ürünlerin yüzde 98’inin bu ÖTV uygulamasına tabii tutulmadığı belirtildi. Aynı zamanda gübrenin 2005 yılında doğrudan destek kapsamına alındığının vurgulandığı açıklamada, geride kalan 12 yıllık süreçte üreticilere toplamda 7,5 milyar Türk Lirası tutarında gübre desteği ödenediği, bu rakamın 2018 yılında ise 530 milyon Türk Lirası olduğu belirtildi.