Hiç Hissettirmedi: 3 Ayda Peynire Yüzde 25 Zam!

Son günlerde gündemde olan gizli zamlar, süt ürünlerine de yansımış gibi gözüküyor. Fiyat artışının dikkat çekmesi sebebiyle yapılan araştırmada, peynir fiyatlarında son 3 ayda yüzde 25’lik bir yükselme olduğu göze çarptı.

Markalı süt ürünleri, çiğ süt fiyatına Ağustos ayında yapılan zam sebebiyle peş peşe zamları uygulamaya koymaya başladı. Ağustos’tan bu yana sadece peynirde yüzde 25’lik bir fiyat yükselmesi yaşandı. Süt sektörü yetkilileri, sektörün kendine gelebilmesi için hükümet yetkililerinden sektöre özel KDV indirimi talebinde bulundu.

Ağustos ayında çiğ süt fiyatlarına 9 kuruşluk zam yapıldı. Yapılan bu zam sonrasında Ağustos ayında 33 Türk Lirası’ndan kilogramı satılan markalı peynir, Ekim ayı sonu itibariyle 41,5 Türk Lirası’na kadar yükseldi. 35 Türk Lirası’na kilosu alınan tereyağı ise 51 Türk Lirası’na yükselirken, 4,5 Türk Lirası’na satın alınabilen bir yoğurtun Ekim ayı sonu fiyatı da 6 Türk Lirası olarak kayıtlara geçti.

Sektörün dengesine kavuşması, fiyatların kontrol altına alınması, kayıt dışı sütün önlenmesi ve vatandaşın arz dengesini kontrol edilmesi için KDV fiyatlarında indirim talep eden yetkililer, sektöre dair hazırladıkları raporu, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu vasıtası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya sundu.

Süt ve et sektörü, tüm hayvansal protein içeren ürünlerin ‘sosyal bir beslenme anlayışı’ kapsamında sıfır KDV talebi ile Bakan Fakıbaba’yı ziyaret etti. Günümüzde süt ve süt ürünlerine uygulanan KDV halen yüzde 8 oranında.