Hükümetten Yeni Hamle: Döviz Kredisi Çeken…

Hükümet, Türkiye’nin döviz borcunu düzene sokmak ve kontrol altına alabilmek adına önemli bir hamle yaptı. Artık 15 milyon Dolar seviyesi ve üzerinde döviz cinsinden kredi çeken her şirket, bu krediyi Merkez Bankası’na bildirmek zorunda olacak.

Döviz kurlarından kaynaklanarak ortaya çıkan tüm riskleri en aza indirgeyebilmek adına hükümet tarafından atılan yeni bir adım, dün açıklandı. Döviz geliri olmayan 23 bin KOBİ’nin döviz cinsinden borçlanmasını geçtiğimiz yıl içerisinde engelleyen hükümet, şimdi de büyük ölçekli şirketler için döviz borcunu bildirme zorunluluğunu gündeme getirdi.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan yönetmelik ile birlikte, artık 15 milyon Dolar seviyesinde ve daha üstte döviz kredisi kullanan şirketlerin tamamı, aldıkları bu borcu Merkez Bankası’na bildirmek zorunda olacaklar.

Şirketler, aldıkları döviz borcunu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hayata geçirilen Sistemik Risk Veri Takip Sistemi üzerinden TCMB’ye bildirmekle mükellef olacaklar. Firmalar, temin ettikleri döviz borçlarını bildirip, bildirmemeleri ise denetim şirketleri tarafından rapor edilerek ,düzen altında tutulacaklar. 15 milyon dolar seviyesinde ve üzerinde borçlanıp, bunu Merkez Bankası’na bildirmeyen şirketler için hem şirketin yönetim kurulu, hem de denetim şirketi büyük bir sorumluluk altına girerken; borç bildirimi, Mart, Haziran ve Eylül aylarının son dönemlerindeki ara dönemler ile birlikte Aralık ayının sonunda yıllık olarak gerçekleştirilecek.

Yıllık bildirimler, en geç 3 ay içerisinde tamamlanarak, Merkez Bankası’na bildirilmek zorunda olacak. Yapılan bildirimler sonrasında Merkez Bankası çapraz kontroller gerçekleştirecek. İ