Hurda Araçlar Artık Bakanlık Kontrolünde!

Son yıllarda geri dönüşüm aşamasında en büyük atılımlardan bir tanesi de hurda araç kategorisinde gerçekleşti. Ekonomiye geri kazandırılma yolunda elde edilen hurda araç sayısı, geride bıraktığımız 5 yıl içerisinde her yıl artış göstereren 66 bin 500’e kadar ulaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen hurda araçlar kapsamında, çalışma ömrünü tamamlayan araçların da geri dönüşüme dahil edilmesi yolundaki çalışmalar sonuç vermeye başladı. Bakanlığın öncülüğünde yürütülen bu çalışmalar, ülke genelinde hurda atıkların oluşumunda engel oluşturmak amacıyla ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek faktörleri en aza indirgemek amacıyla başlatıldı.

Hurda ünvanına kavuşan araçlar, artık atık yönetimine dahil ediliyor. Atık yönetimine dahil edilen bu araçların da ekonomiye yeniden kazandırılması, her yıl yükselen bir ivme ile gerçekleştiriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği bu çalışmalara, kullanım konusunda ömrünü tamamlayan araçların geri dönüşüme kazandırılması ile birlikte 2012 yılında start verildi. Ömrünü Tamamlamış Araç Veri Sistemi’nde yer alan bilgilerden faydalanarak hayata geçirilen bu sistem ile birlikte, otomobillerin hurdalıklar yerine lisans sahibi olan geri dönüşüm tesislerine götürülmesi sağlandı. Bu sistem sayesinde tekrar kullanımı mümkün olan parçalar hurda araçlardan temin edilerek, barkodlanması da gerçekleştirilmiş oldu.

Türkiye genelinde toplamda 235 adet teslim noktası yer alırken, 99 adet bakanlık onaylı geçici depolama tesisi ve 10 adet araç işleme tesisi yer alıyor. 2012 yılında geri dönüşüme kazandırılan araç sayısı 8 bin 58 adet olurken, bu sayı 2013 yılıdna 10 bin 619 adet, 2014 yılında 11 bin 962 adet, 2015 yılında 14 bin 736 adet, 2016 yılında 15 bin 541 adet olarak kayıtlara geçti. 2017 yılının ilk yarısında ise toplamda 5 bin 660 adet araç, geri dönüşüme kazandırıldı.