İhracat 7 Aydır Rekor Kırmaya Devam Ediyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisi ve ihracat rakamları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Büyükekçi, ihracatın son 18 aydır sürekli bir artışta olduğunu belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatın 18 aya yakın bir süredir sürekli olarak arttığını, hatta bu artışın son 7 aylık süreçte çift haneli olarak sürdüğünü, yeni rekorlara imza atıldığın ifade etti. 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 7,4 oranında bir büyüme elde ettiğini hatırlatan Büyükekşi, 2018 yılında elde edilecek büyümenin de yüzde 5,5 oranında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.

Süper Teşvik Cari Açığa 19 Milyar Dolarlık Etki Yapacak

Her ülkenin ihracat yapabilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Büyükekşi, ihraç gerçekleştirilebilmesi için de üretimin yapılması gerektiğini belirtti. “Süper Teşvik” adı verilen, Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nin kapsamı dahilinde desteklenecek olan projelerin önemli olduğunu belirten Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 19 firmaya, 23 proje için teşvik verildiğini, bu teşvikler sayesinde Türkiye’nin cari açığına 19 milyar Dolar düzeyinde bir katkı sağlanacağını ifade etti.

6 Milyar Dolarlık bir ihracat artışının da Proje Bazlı Teşvik Sistemi sayesinde rakamlara yansıyacağını belirten Büyükekşi, 12 milyar Dolarlık ithalatın engellenerek yurt içinde üretimin sağlanacağını belirtti. İthal edilen malın Türkiye’de üretiminin gerçekleştirileceğini belirten Büyükekşi, bu yüzden süper teşvik paketinin büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Erken Seçim Belirsizlikleri Ortadan Kaldıracak

Erken seçim tarihinin, belirsizliklerin ortadan kalkması adına oldukça önemli olduğunu, belirsizliklerin hem yerli, hem de yabancı yatırımcılar için erteleme teşkil ettiğini, erken seçimin gerçekleştirilmesi sonrasında 5 yıl boyunca hükümetin değişmemesi ve yeni sistemin gelmesi sebebiyle bürokratik işlemlerin kısalıp, karar alma mekanizmalarının hızlanacağını belirten Büyükekşi, seçimlerin enflasyon ve döviz kurları üzerinde de düşürücü etki yaratacağını belirtti.

Son 10 yıllık süreçte küresel ekonomide herhangi bir büyümenin yaşanmadığını, lakin 2017 yılı itibariyle büyüme rakamlarının 17,8 Trilyon Dolar seviyesine yükseldiğini belirten Büyükekşi, herhangi bir ekonomik krizin beklenmediğini, bu yıl ki ticaret rakamlarının 19 Trilyon Dolar seviyesine yükselmesinin beklendiğini, kötüye gidişin olmadığını, emtia fiyatlarının artış eğiliminde olduğunu vurguladı.