İhracat Nihayet Kasım’da Toparlanmaya Başladı!

Aylardır azalan ülkemizin ihracat rakamları nihayet toparlanma emareleri göstermeye başladı. 2015 yılının asım ayına göre yüzde 5 dolayında artış gösteren geçtiğimiz kasım ayındaki ihracat miktarı 11 milyar 956 milyon Amerikan Doları olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre 2016 yılını kötü geçirmekte olan ihracatçıların yüzü, dün itibari ile sona eren Kasım ayında bir nebze olsun güldü. Kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre artış kaydeden ihracat rakamları buna rağmen; bu yılın ilk 11 aylık döneminde, geçen yılın ilk 11 aylık dönemine göre yüzde 2,4 azalış gösterdi. Dün itibari ile sona eren 11 aylık dönemde ülkemizin ihracatı 128 milyar 973 milyon Amerikan Doları olarak gerçekleşti.

Gelecek Aylar Daha Aydınlık!

İhracat rakamları ile ilgili olarak açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; “Kasım ayında artışa geçen ihracatımızın, önümüzdeki dönemde petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması ile başta Rusya olmak üzere, çevre ülkelere olan ihracatımızın toparlanması ile de artışının devam edeceğini göreceğiz” dedi.

Başkan Büyükekşi son günlerde durmadan artış gösteren döviz kuru ile ilgili de açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi; “Döviz kurunun yükselmesi, ihracatta rekabetçiliğimizi artıran unsurlardan biri. Ancak asıl önemli olan mallarımızın içerik olarak katma değerinin yükselmesi. Kur konusunda bizim için en önemli şey; öngörülebilirlik. Bu noktada gerek Merkez Bankası gerekse de Hükümetimizin aldığı önlemleri destekliyoruz” dedi.

Dün Viyana’da petrol üretiminin kısıtlaması gündemi ile toplanan OPEC ülkelerinin anlaşmaya varması sonucunda brent ham petrolün varil fiyatının 50 doları aşması, özellikle bahse konu ülkelerin ekonomisinin düzelmesi anlamına geliyor. Ülkemizin komşularından ve önemli ihracat pazarlarından olan Irak ve İran tarafından yapılacak alımların da bu nedenle ihracatımıza kısa vadede olumlu yönde etki edeceği ön görülüyor.