IMF’nin Büyüme Beklentisi 2,5’ten 5,1’e Yükseldi!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin 2017 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2,5 oranından yüzde 5,1’e yükseltti. 2018 yılı için olan büyüme tahmini ise yüzde 3,3’ten yüzde 3,5’e yükseltildi.

IMF tarafından Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ekim ayı sayısı yayınlandı. Sürdürülebilir Büyümeyi Amaçlamak başlığı ile yayımlanan raporda, Türkiye ekonomisinin hem iç, hem de dış talebin güçlü olması sayesinde hızlı bir toparlanma dönemi geçirdiğine yer verildi.

Bu hafta içinde başlayacak olan Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde yayımlanan raporda 2017 yılı için Türkiye’nin büyüme beklentisi yüzde 2,5 oranından yüzde 5,1’e yükseltildi. Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreği içerisindeki üretimin, bir kaç çeyrektir daralan ihracatın toparlanmasının ve genişlemeci bir mali duruş gösterilmesi ile birlikte beklentiden daha güçlü bir tavır sergilediğine yer verildi.

Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası için 2018 yılında yüzde 3,5 oranında genişleme öngörüsüne de yer verilen rapordaun Nisan sayısında 2017 ve 2018 yılları için yıl sonu büyüme beklentileri sırası ile yüzde 2,5 ve yüzde 3,3 olarak açıklanmıştı.

Yayınlanan raporda yüzde 2,6 puanlık bir yükseliş yakalayan Türkiye, raporun en büyük pozitif revizasyon yaşayan ülkesi oldu. Yükselen ve Gelişen Avrupa kategorisinde ise 2017 yıl sonu büyüme beklentisi de yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e çıkartıldı.

Raporda, aynı zamanda Türk Lirası’nın değer kaybı sebebiyle enflasyonun yükseldiğine, Türkiye’nin yıl sonu enflasyonunun bu yıl için yüzde 10,9 oranında, gelecek yıl için de yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşeceği beklentilerine yer verildi.