İnternet Fiyatlarına Zam Kapıda!

Uzun bir süre görüşmeleri devam eden torba yasanın kabul edilmesi ile birlikte MTV ve ÖİV’ye ek olarak internet için de yüzde 50 oranında zam uygulaması yapılacak.

Torba yasa bugün yürürlüğe girdi. Yeni yıl vergileri, tekrar şekillendi. MTV, Özel İletişim Vergisi, ev kirası, internet gibi birçok farklı kulvarda uygulanacak olan zamlar da yakında açıklanacak. En yüksek vergi zammı MTV ve Özel İletişim Vergisi yolu ile internet kullanımına getirilecek gibi gözüküyor.

28 Milyar Türk Lirası tutarındaki ek gelir için 124 maddelik yeni torba yasa ile birlikte, her yıl iki defa alınan MTV, araca göre yüzde 15 ila yüzde 50 aralığında zamlanacak. Sarmalık tütün için gelen vergi zammı yüzde 100’e yakın artarken, ev kiralarına da yüzde 25’ten yüzde 15’e indirilen vergi indirimi, yeni yılda zam olarak geri dönecek gibi gözüküyor.

Alkolsüz içecekler ve meşrubatlar için yüzde 10 düzeyinde ÖTV zammı torba yasada yer alırken, GSM, ev telefonu ve internet üzerinden alınan Özel İletişim Vergisi de yüzde 7,5’ta eşitlendi. Bu eşitlemeye göre, GSM ve ev telefonu vergileri aşağı çekilmiş olurken, internet için alınan vergi oranları da yüzde 5’ten yüzde 7,5’a yükseltilmiş oldu.

Günlük ihtiyaçlar arasında artık birçok kişi için vazgeçilmez konumda yer alan akıllı telefonlar ve internet paketleri, bu zamdan nasibini alacak gibi gözüküyor. Ocak ayı sonrası dönemde, faturalardaki vergi oranlarının değişmesi sebebi ile telekomünikasyon şirketlerine göre farklılık gösterebilecek zam oranları kapıda olabilir ve Ocak ayı itibariyle hem mobil, hem de evden internet için önemli miktarda zam uygulaması devreye sokulabilir.