İran Tazminatını Doğalgaz İle Ödeme Yolunu Seçti!

2012 ila 2016 arasındaki dönemde Türkiye’ye yüksek fiyattan doğalgaz satışı gerçekleştirmesi sebebiyle 1,9 milyar Dolar tutarında tazminat cezasına çarptırılan İran, 800 milyon Dolar değerinde doğalgaz teslimatı yaparak borcunu ödüyor.

IRNA’da yayınlanan habere göre, İran İslamî Şura Meclisi enerji Komisyonu Üyesi Esedullah Karahani, Türkiye’ye olan borç için 800 milyon dolar değerinde doğalgaz teslimatı yapıldığının bilgisini paylaştı. 2012 ile 2016 arasındaki dönemde Türkiye’ye sattığı doğalgazı yüksek fiyatlardan satan İran’a karşı Türkiye, konuyu Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşımıştı.

Tahkim Mahkemesinde görülen dava sonucunda, 4 yıllık süreç içerisinde Türkiye’ye toplamda 14,2 milyar Dolar değerinde doğalgaz satışı gerçekleştiren İran’ın, fiyat üzerinde yüzde 13’lük indirim uygulaması gerektiğine karar veren mahkeme, İran’ın Türkiye’ye 1,9 milyar dolar tutarında tazminat ödemesi yönünde karar verdiğini açıklamıştı.

Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene tarafından İran Meclisi’ne yapılan bilgilendirme sonrasında açıklama yapan  İran İslamî Şura Meclisi enerji Komisyonu Üyesi Esedullah Karahani, Türkiye’ye olan borcun geriye kalan kısmı için doğalgaz verilme şekilnde bir ödeme yöntemi izleneceğinin bilgisini paylaştı.

Aynı zamanda Türkiye’ye tedarik edilen gaz fiyatında indirim yapan İran’dan sonra hükümet, tüketici için bu durumun indirim olarak yansıtılacağı konusunda bilgi paylaşımı yapmıştı. 2017 yılı içerisinde tüketiciye doğalgaz cephesinden herhangi bir indirim ya da zam uygulaması yapılmadı. 

Türkiye 2001 yılından bu yana İran’dan doğalgaz alımına devam ederken, İran, Rusya’dan sonra dünya genelindeki en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi konumunda yer alıyor.