Japon Finans Devi Türkiye’nin Büyüme Tahminleri Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu

Japon finans kuruluşu Nomura, 2017 yılına ilişkin Türkiye’nin büyüme tahminini artırdığını açıkladı.

Nomura’nın açıklamalarına göre, Türkiye’nin büyüme tahmini yüzde 4,2 seviyesinde yüzde 5,5’e çıkarıldı.

Nomura’nın Türkiye ekonomisi kapsamındaki değerlendirme raporunda yazanlara göre, 2017 yılının ikinci çeyrek döneminde Türkiye ekonomisinin kaydetmiş olduğu yüzde 5,1 düzeyindeki büyüme ağırlıklı olarak ihracat ile  inşaat sektörünün bulunduğu ifade edildi. 2017 yılı kapsamındaki büyüme tahminlerinin ise yüzde 4,2 seviyesinden yüzde 5,5’e artırıldığı yazan raporda, bu senenin ikinci çeyrek döneminde senelik bazda inşaat sektöründeki yapılan harcamalarda yüzde 25 oranında artış meydana gelerek 2013’ten bugüne kadar en yüksek seviyesine çıktığına dikkat çekildi.

Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yükselmesindeki önemli unsurlardan birinin ihracat olduğu yazan raporda, ithalatın yıllık kapsamda yüzde 2,3 oranında yükseldiğini, ihracat incelendiği zaman ise bu artışın yüzde 10,5 olduğu ifade edildi.

2016 yılına ait verilerin 2017 verileri üzerinde oluşturabileceği baz etkisi sebebi ile 2017’nin üçüncü çeyrek döneminde Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası büyümesinin yüzde 7 düzeyinin de üzerine çıkabileceği belirtilen raporda,  ayrıca buna ek olarak 2017 Aralık sonu itibari ile ortalama olarak ekonomik büyümenin ise yüzde 5 ve üzerinde olabileceği ifade edildi. Raporda yazan bir diğer husus ise 2018’e ait değerlendirmeler oldu. Gelecek sene yukarı yönlü riskler baza alındığı zaman, yüzde 3 düzeyinde öngörülen büyüme tahminin şuanlık sabit düzeyde tutulduğu belirtildi. Türkiye’nin parasal politikası kapsamında da mevcut politika duruşunun, yerel talep baskılarını idare etmesi amacı ile yeterli seviyede sıkı durulmadığını, kararlarının bu yönde olduğu değerlendirilesi yapıldı.