Kartlı Ödemeler Arttı, Toplam Kart Sayısı 201 Milyonun Üzerine Çıktı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), bu yılın ocak ile haziran dönemine ilişkin kartla yapılan ödemeler ve kart sayısı verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre söz konusu dönemde toplam banka kartı 136,4 milyon adet, toplam kredi kartı ise 64,8 milyon adet olarak açıklandı.

Toplam Kart Sayısı 201 Milyondan Fazla

Geçen senenin haziran dönemime göre kredi kartı sayısında yüzde 7 oranında, banka kartı sayısında ise yüzde 10 oranında artış söz konusu oldu. Toplam kart sayısı incelendiği zaman ise 201 milyon adetin üzerine çıktı ve geçen seneye göre yüzde 9 oranında yükseldi.

En Çok Kartlı Ödeme Yapılan Sektör Hava Yolları

Bu yılın ocak ile haziran dönemleri arasında nakit taşımadan, kartla yapılan ödemelerin tutarı 380 milyar lira olurken, geçen seneye göre ise yüzde 20 artış gösterdi. En çok kartlı ödeme yapılan sektör ise yüzde 34 ile hava yolları oldu. Söz konusu oran yemek sektöründe yüzde 24, sağlık ve sağlık ürünleri ile kozmetikte yüzde 24, giyim ve aksesuarda yüzde 21 olarak kayıtlara geçti. Yabancı kartlarla yapılan ödemeler incelendiği zaman ise aynı dönemde yurt içinde toplamda 15,8 milyar lira oldu. Önceki senenin aynı döneminde 9,5 milyar lira olarak açıklanan kartlı ödeme miktarıyla karşılaştırıldığı zaman yüzde 67 oranında büyüyerek son zamanların en büyük artışları olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda da işlem başına yapılan kartlı ödeme tutarının ise 457 lira seviyesinden 573 lira seviyesine yükseldiği gözlemlenmekte.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, tüm dünya ülkelerinde her geçen gün kartla yapılan ödemelerin artış gösterdiğini, nakit ödemelerde daralma olduğunu, kartla yapılan ödemelerin hem para üstü sorunlarını hem de zaman sorunlarını çözdüğünü söyledi.