Kartlı Ödemeler ve ATM’ler Arttı!

Bankalar Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko,  son 5 senelik dönemde ülkemizdeki kartlı ödeme işlemlerin artış gösterdiğini açıkladı. Kartlı ödemelerde yüzde 80 oranında yükselme meydana geldi. 2017 yılındaki anneler günü ise bütün dönemlerinde en fazla kartlı işlem yapıldığı dönem olarak tarihe geçti.

5 sene önce 53 milyon kredi kartı ve 87 milyon banka kartı olmak üzere toplamda 140 milyon kartı olan birey bulunuyordu. Şimdiki zamanda banka kartlarının 124 milyona yükseldiğini açıklayan Soner Canko, kredi kartı rakamlarının ise 60 milyona çıktığını söyledi. Şuan da mevcut durumda 184 milyon kart bulunuyor.

2012’de 2,9 milyar tane kartlı alışverişlerin gerçekleştiğini bildiren Soner Canko, toplamda ise 346 milyar Türk Lirası tutarında ödeme gerçekleştiğini, son 1 sene baza alındığında ise 4,4 milyar adet kartın işleme sokulduğunu ve toplamda 615 milyar Türk Lirası tutarında ödeme yapıldığını bildirdi.

Kartlı işlem sayısının yüzde 80’e kadar ulaştığını belirten Canko, yine sene öncesinde kart kabul noktası yani POS’un 2 milyon tane olduğunu, şuanda ortalama olarak 2,35 milyona kadar yükseldiğini, yine o dönemlerde 34 bin tane olan ATM’nin bugün 49 bine kadar arttığını söyledi.

2012’de internetten kartlı ödeme işlemlerinin 25 milyar TL tutarında gerçekleştiğini, bu değerin toplam kartlı ödemelerin ise yüzde 7’lik dilimini oluşturduğunu açıkladı. Yine son 1 senelik dönem baza alındığında ise internetten yapılan kartlı alışverişlerin 78 milyar Türk Lirasına kadar çıktığını belirten Canko, toplam kartlı ödemeler içinde internet alışverişlerini kapsayan kısmının ise yüzde 13’e kadar çıktığını açıkladı. Canko, hane halkı masraflarının kartlı ödemelerle gerçekleşen diliminin yüzde 35 seviyesinde olduğunu, ancak bugün bu dilimin yüzde 39’a kadar yükseldiğini belirtti.