Kasım Ayı Cari Açık Rakamı Beklenenden Az Geldi!

Son aylarda döviz kurunda yaşanan aşırı değerlenme ülkemize hemen her alanda zarar verirken, cari açığın baskılanmasında yardımcı oldu. Yüksek döviz kuru nedeniyle vatandaşın ithal mallara olan talebinin azalması nedeniyle cari açıkta geçtiğimiz Kasım ayında gerileme kaydedildi.

8 Kasım’da gerçekleşen Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimleri öncesinde 3,20 lira seviyesinin altında seyreden Amerikan Doları, seçimlerden çıkan sürpriz sonucun akabinde hızla tırmanışa geçmişti. Hemen her gün rekor tazeleyen dolar kuru bugün itibariyle 3,85 lira seviyesine kadar çıkmış durumda.

Değerli Dolar İthalatçıya Yarıyor!

Döviz cinsinden borcu olan kurum ve kuruluşlar ile vatandaşı zor durumda bırakan değerli dolar, enflasyonun da artmasına neden oluyor. Zira başta akaryakıt olmak üzere pek çok ithal ürün dolar bazında alınıp satılıyor ve bu da enflasyon oranlarının yükselmesine neden oluyor.

Bununla birlikte değerli döviz kuru ithal ürünlere olan talebin azalmasına doğal olarak da ithalatın baskılanmasında yardımcı oluyor. Bir yandan dolar bazında değersizleşen Türk Lirası, ihracatçının maliyetlerinin Türk Lirası bazında azalmasını sağlıyor. Bu sayede ihracat rakamlarında artış gözlemlenirken, ithalatta da kısmi daralmalar gerçekleşiyor. Bu durum sayesinde cari açıkta azalma oluşuyor.

Kasım Ayı Cari Açığı Beklentilerin de Altında!

Kasım ayı itibariyle adeta uçuşa geçen Amerikan Doları yukarda saydığımız nedenlerle cari açığın azalmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre Kasım ayı cari açık rakamı 2 milyar 268 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari açık için beklenen rakam ise 2 milyar 750 milyon dolar seviyesiydi.

Kasım ayı cari açık rakamı 2015 yılının aynı ayı ile karşılaştırıldığında 32 milyon dolarlık kısmi bir artış gösterdiği görülüyor.  Kasım ayı sonu itibariyle geriye dönük 12 aylık cari işlemler açığı ise 33 milyar 651 milyon dolar olarak kayıtlara geçmiş oldu.